Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 31. ožujka 2012.

Cheese cake s prhkim tijestom

Znam da postoji milijun varijanti cheese cake-a, no želim i ovaj podijeliti sa Vama. Vrlo jednostavan i brz za pripremu. Prhko tijesto se topi u ustima,a krema od sira i limuna osvježava sada u ove proljetne i ljetne dana koji slijede.







Sastojci za prhko tijesto:

250 g maslaca ili margarina
1/2 kg glatkog brašna
1 korica limuna
1 jaje i 1 žumanjak
1 vanilin šećer
1 p.p
vrlo malo soli i vrlo malo šećera ( otprilike 1 čajna žlica šećera i pola čajne žlice soli )
- mlijeko ( možete ga dodati ukoliko Vam se učini da tijesto nije dovoljno "vlažno" ili da puca, ali to bi trebalo biti to )

..........................................................................................................

Sastojci za kremu od sira :

500 g svježeg kravljeg sira
250 ml ( 2,5 dl ) slatkog vrhnja ( za šlag )
30 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 čajna žlica ( arome od vanilije - ukoliko želite )

slatko vrhnje - šlag za ukrašavanje

...........................................................................................................
Postupak:

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo. Maslac mikserom pjenasto izlupajte , te im dodajte brašno, jaja i sve druge sastojke, te vrlo brzo umijesite ( kako se maslac ne bi otopio od topline prostora i Vaših ruku ), te ga omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, a najviše 1-2h.
Tijesto podijelite na dva dijela,razvljajte i lagano viljuškom probodite na nekoliko mjesta, te stavite peći, no pazite da tijesto ne prepečete.U okrugli "rajf"- kalup stavite prvi dio pečene kore, a u međuvremenu pripremite nadjev: svježi sir miksajte sa štaub šećerom ( šećerom u prahu ) i vanilin šećerom, dodajte aromu vanilije, te izmućeno slatko vrhnje za šlag. Sve dobro izmiješajte i prelijte po prvom sloju prhkog tijesta, te poklopite sa drugim pečenim tijestom. Po želji možete posipati sa šećerom u prahu i ukrasti sa tučenim slatkim vrhnjem. Gotov kolač ostavite 3-4h u hladnjaku, te ga poslužite.




Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.