Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 30. ožujka 2012.

Ćufte u umaku od rajčice s kašicom od krumpira

Kad nije sezona svježih paprika, uvijek postoji ova improvizacija za ćufte pripremljene na ovaj način. Naravno da se paprike mogu kupiti i izvan sezone, no nemaju niti približan okus onima kad im je sezona i kad ih možete kupiti kod povjernih bakica s tržnica. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat Vam ne moram niti govoriti kakav je! Na Vama je da ih isprobate.






Sastojci :
1 kg mljevenog mesa ( uzmite koje Vam je najdraže i koje najviše upotrebavljavate, ja sam uzeo svinjetinu sa junetinom )
2 male glavice crvenog luka
sol, papar, sitno sjeckani svježi peršin ( lišće )
1 čajna žlica mljevene slatke paprike ( možete i ljute ukoliko volite ljuće i pikantnije )

.....................................................................................................

Za umak:

1,5 l pasirane rajčice
1 čajna žlica mješavine začina ( timjan i majčina dušica )
1 čajna žlica šećera kristala

Za zapršku:
ulje i brašno( po želji i potrebi - ovisno o konzinstenciji kupovne ili domaće rajčice, koncentrata rajčice )

.....................................................................................................

Za kašicu od krumpira:

1 kg očišćenog, oguljenog i na kocke narazanog krumpira
2-3 dl mlijeka
100 g maslaca

....................................................................................................

Postupak:

Mljeveno meso pomiješajte sa svim začinima i pred kraj dodajte sitno naribani crveni luk. Luk kada stavljam u mljeveno meso uvijek ga ribam jer uvijek zna naletjeti veći komadić koji tokom sotiranja, pečenja ili prženja zna zagorjeti,a i meso Vam tada ne mora duže stajati i "odmarati" kako bi se svi začini i mirodije povezale sa mesom. Obavezno dodajte malo mlake vode kako bi meso bilo mekše i sočnije tokom pečenja. Dobro izmiješajte i spremite u hladnjak da odstoji minimalno pola sata.
Od mesa oblikujte male loptice i stavite ih da se sotiraju na malo ulja sve dok ne poprime zlatno-žutu boju.

Na ostatak masnoće od sotiranog mesa dodajte pasiranu rajčice i začine, te prokuhajte vrlo malo.Dodajte šećer ( uvijek kada radite umake na bazi od rajčice stavite i šećera kako biste "ubili" preveliku količinu kiselinu rajčice.  Zapršku možete i ne morati stavljati, od volje Vam je. Onda trebate ostaviti da se umak dovoljno reducira kako bi dobio prirodnu gustoću i konzinstenciju.
Za kašicu od krumpira krumpir skuhajte sa vrlo malo soli i svakako skidajte i bacajte pjenu koja se pojavljuje na vrhu posude u kojoj kuhate krumpir. Kada su skuhani, ocijedite ih, dodajte maslac i izmiksajte ga. Dodajte maslac i soli po ukusu. Po želji u krumpir pire (kašicu) možete staviti i 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja.



Ovo je isti recept samo što su mesne okruglice sa špagetama.


Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.