Translate

Ćufte u umaku od rajčice s kašicom od krumpira

by - ožujka 30, 2012

Kad nije sezona svježih paprika, uvijek postoji ova improvizacija za ćufte pripremljene na ovaj način. Naravno da se paprike mogu kupiti i izvan sezone, no nemaju niti približan okus onima kad im je sezona i kad ih možete kupiti kod povjernih bakica s tržnica. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat Vam ne moram niti govoriti kakav je! Na Vama je da ih isprobate.






Sastojci :
1 kg mljevenog mesa ( uzmite koje Vam je najdraže i koje najviše upotrebavljavate, ja sam uzeo svinjetinu sa junetinom )
2 male glavice crvenog luka
sol, papar, sitno sjeckani svježi peršin ( lišće )
1 čajna žlica mljevene slatke paprike ( možete i ljute ukoliko volite ljuće i pikantnije )

.....................................................................................................

Za umak:

1,5 l pasirane rajčice
1 čajna žlica mješavine začina ( timjan i majčina dušica )
1 čajna žlica šećera kristala

Za zapršku:
ulje i brašno( po želji i potrebi - ovisno o konzinstenciji kupovne ili domaće rajčice, koncentrata rajčice )

.....................................................................................................

Za kašicu od krumpira:

1 kg očišćenog, oguljenog i na kocke narazanog krumpira
2-3 dl mlijeka
100 g maslaca

....................................................................................................

Postupak:

Mljeveno meso pomiješajte sa svim začinima i pred kraj dodajte sitno naribani crveni luk. Luk kada stavljam u mljeveno meso uvijek ga ribam jer uvijek zna naletjeti veći komadić koji tokom sotiranja, pečenja ili prženja zna zagorjeti,a i meso Vam tada ne mora duže stajati i "odmarati" kako bi se svi začini i mirodije povezale sa mesom. Obavezno dodajte malo mlake vode kako bi meso bilo mekše i sočnije tokom pečenja. Dobro izmiješajte i spremite u hladnjak da odstoji minimalno pola sata.
Od mesa oblikujte male loptice i stavite ih da se sotiraju na malo ulja sve dok ne poprime zlatno-žutu boju.

Na ostatak masnoće od sotiranog mesa dodajte pasiranu rajčice i začine, te prokuhajte vrlo malo.Dodajte šećer ( uvijek kada radite umake na bazi od rajčice stavite i šećera kako biste "ubili" preveliku količinu kiselinu rajčice.  Zapršku možete i ne morati stavljati, od volje Vam je. Onda trebate ostaviti da se umak dovoljno reducira kako bi dobio prirodnu gustoću i konzinstenciju.
Za kašicu od krumpira krumpir skuhajte sa vrlo malo soli i svakako skidajte i bacajte pjenu koja se pojavljuje na vrhu posude u kojoj kuhate krumpir. Kada su skuhani, ocijedite ih, dodajte maslac i izmiksajte ga. Dodajte maslac i soli po ukusu. Po želji u krumpir pire (kašicu) možete staviti i 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja.



Ovo je isti recept samo što su mesne okruglice sa špagetama.


Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja