Translate

Indijski keksići

by - ožujka 28, 2012

Kardamom je jedan od najpikantnijih začina koje sam počeo uvoditi u svoju kuhinju. Na internetu sam pronašao mnoštvo sličnih recepata, no ovaj sam preradio na svoj način iz razloga jer sam vidio da većina ljudi ne zna razliku između pripreme lisnatog i prhkog tijesta, a i normative sam povećao. Ovi keksići su savršeno prhki, krckaju pod zubima i savršeno se uklapaju uz čaj, šalicu toplog mlijeka i sl.Sam njihov miris Vas privlači da ih jedete i jedete i da ne prestajete ih jesti. Ne moram Vam niti spominjati kako savršeno mirišu tokom pečenja.

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
330 g šećera kristala
1 p.p
2 jaja
350 g maslaca ( ili svinjske masti ili stolnog margarina )
mješavina začina ( kardamom )

Kardamom:

1 čajna žlica cimeta
1 čajna žlica kima
1 čajna žlica klinčića ( u komadu )
pola čajne žlice bijelog papra
manje od pola žlice mljevenog muškatnog oraščića
pola čajne žlice đumbira u prahu

Postupak za kardamom:

Ukoliko imate mlin za kavu onda ćete bez ikakvih problema napraviti svoj "home-made" kardamom. U mlin stavite klinčiće i kim, te dobro ih izmiksajte, te dodajte sve preostale začine.

Postupak za prhko tijesto:

Brašno prosijte sa praškom za pecivo. U posudi na vrlo laganoj vatri otopite maslac, te ga ohladite vrlo malo i dodajte mu šećer kristal, jaja, te Vašu kardamom mješavinu začina. Maslac sa začinima pretresite u prosijano brašno, te brzo umijesite tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom, te ga ostavite u hladnjaku pola do sat vremena. Tijesto podijelite na dva jedna dijela, a drugi dio vratite natrag u hladnjak. Tijesto razvaljajte, te ga režite sa modlama koje Vama najviše odgovaraju. Od ostatka tijesta koje Vam ostane, premijesite ga i vratite natrag u hladnjak kako bi se maslac ili druga masnoća sa kojom radite prohladila.  Ovisno o debljini keksića zavisi i koliko ćete ih dugo peći. Ukoliko su deblji pecite ih oko 15-tak minuta na 180C.



You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja