Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 30. ožujka 2012.

Pileće jetrice na dva načina s namazom od graha




Sastojci:

1 kg pilećih jetrica
300 g slanine tanko narezane ( ili pršuta ili pancete)

........................................
Smjesa za pohane jetrice:

2 jaja
6 jušnih žlica brašna
pola čajne žlice soli
1 jušna žlica šećera kristala
- mlijeka po potrebi ( uglavnom da dobijete tijesto malo gušće od smjese za palačinke )

..............................................................................................

Potrebni sastojci za namaz od graha:

500 g graha ( preko noći nakvašenog, kako biste ubrzali sam proces i koncept kuhanja
2 veće glavice crvenog luka
150 g svježe mrkve
3-4 režnja češnja češnjaka
1 čajna žlica mljevenog papra
pola čajne žlice mljevene slatke paprike ( možete i ljute ili chillija, kako tko voli )
svježe peršinovo lišće
sol

.............................................................................................

Postupak:

Pileće jetrice očistite od žilica i suvišne masnoće,operite ih ih pod mlazom vodom i osušite sa kuhinjskim ubrusom ( papirom ). Pola kilograma jetrice ostavite za pohanje, a drugu polovicu za pečenje. Jetrice omotajte sa slaninom (pancetom ili pršutom ) i nabodite ih na čačkalice.(Drvene čačkalice prethodno natopite u malo vode kako tokom pečenje ne bi izgorjele).


Pecite ih na plitkoj masnoći sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.


Napravite smjesu sličnu kao i za palačinke, no malo gušću , te svaku jetricu prvo uvaljajte u brašno, a zatim u gotovu smjesu ( pariška smjesa ), te ih ispohajte.


Za namaz od graha:


Na plitkoj masnoći ispirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mu mrkvu izrezanu na sitne kocke, te pirjajte oko 5-10 minuta. Dodajte prethodno preko noći namočen grah i podlijte sa vodom i ostavite da se kuha. Kad je grah skuhan, sve procijedite, no ostavite dio vode ( oko 2 dl najviše), jer će Vam trebati za kasnije. Grah i mrkvu usitnite u blenderu ili pomoću štapnog miksera, te im dodajte papar i češnjak, te mljevenu papriku i svježe peršinovo lišće.


Pred sam kraj  u namaz dodajte malo vode ( 2dl) u kojoj se kuhao grah, te začinite i doradite po svojem guštu. Namaz kao takav može stajati 3-4 dana u hladnjaku,a možete ga jesti i kao namaz na kruhu, poslužiti uz krekere, štapiće i sl. Dajte si mašti na volju!


Bon Appétit


1 komentar:

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.