Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 27. ožujka 2012.

Svinjski kotleti u umaku od zelenog papra s rizi-bizijem

Zeleni papar uglavnom upotrebljava se sa goveđim biftekom, no kako ga nije moguće naći u svakoj mesnici i kako je bezobrazno skup, odlučio sam ga napraviti sa svinjskim kotletima. Ako ste malo dubljeg džepa i ukoliko Vam se posreći da nađete svježi biftek onda ga napravit s njime.Umjesto svinjskih kotleta ili bifteka možete svakako upotrijebiti bilo koje drugo meso, Vama po izboru i ono najvažnije, a to je da se ne morate bojati hoće li umak biti ljut! Neće biti ljut, dapače zeleni papar je jedini koji možete slobodno konzumirati bez bojaznosti da ćete se zaljutiti jer je veoma pikantan i vrlo vrlo malo ljutkast.


Sastojci:

1 kg svinjskih kotleta ( sa kostima )
8 g zelenog papra ( to Vam je oko 15-20 zrna zelenog papra, ovisno kakve je veličini jer nisu sva zrna jednaka)
3 dl bijelog vina
1 dl vode
2 dl slatkog vrhnja ( vrhnje za kuhanje )
sol

..................................................................

Rizi bizi:

1 kg očišćene riže
450 g smrznutog graška
2 veće glavice crvenog luka
1,5- 2 l pilećeg ili povrtnog temeljca ( u kombinaciji sa vodom )
5 g maslaca

..................................................................

Za zgušnjavanje:
brašno
voda

..................................................................

Postupak:

Svim kotletima odstranite kosti i na plitkoj masnoći ih naglo sotirajte ( pazite da ne prepečete kotlete jer će ostati drvenasti i suhi - njima je potrebno vrlo malo da se ispeku, ( na "naglo" prepecite kako bi se što prije pore mesa zatvorile i kako bi se meso karameliziralo). Preostalu masnoću nemojte baciti, već na njega dodajte zeleni papar ( može biti sušeni ili onaj u salamuri ). Pirjajte oko 10-15 min ( ukoliko radite sa sušenim, a ukoliko radite sa onim iz salamure tada ga pirjajte oko 5 min.) Podlijte sa bijelim vinom i 1 dl vode, te ostavite da prokuha. U prokuhano dodajte pečene kotlete i prokuhajte ih oko 10 min. Izvadite ih van, te umiješajte vrhnje za kuhanje i opet ostavite da prokuha. Ukoliko Vam se učini da je umak rijedak možete ga zgusnuti sa brašnom i vodom. Vratite kotlete u gotovi umak, posolite i ostavite da još malo prokuha.  Za rizi bizi na malo ulja propirjajte crveni luk i kada postane staklast dodajte mu grašak i malo ga propirjajte i posolite. U drugom loncu na plitkoj masnoći propržite rižu. Kad riža počne "škripati" podlijevajte ju sa malo temeljca i to sve OBAVEZNO radite na slaboj vatri uz stalno miješanje. Kada je riža na pola kuhana dodajte propirjani grašak, te sve zajedno dobro izmiješajte. Nastavite da rizi-bizi i dalje pirjate na laganoj vatri i podlijavajte ga sa preostalim temeljcem. Temeljac Vam obavezno mora biti vruć.Pred sam kraj dodajte maslac i još jednom ga dobro promiješajte. Lonac u kojemu ste kuhali rizi-bizi prekrijte suhom kuhinjskom krpom i na nju stavite poklopac od lonca kako se rizi-bizi ne bi osušio i kako bi riža upila svu suvišnu tekućinu koja nije isparila.


Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.