Translate

Svinjski kotleti u umaku od zelenog papra s rizi-bizijem

by - ožujka 27, 2012

Zeleni papar uglavnom upotrebljava se sa goveđim biftekom, no kako ga nije moguće naći u svakoj mesnici i kako je bezobrazno skup, odlučio sam ga napraviti sa svinjskim kotletima. Ako ste malo dubljeg džepa i ukoliko Vam se posreći da nađete svježi biftek onda ga napravit s njime.Umjesto svinjskih kotleta ili bifteka možete svakako upotrijebiti bilo koje drugo meso, Vama po izboru i ono najvažnije, a to je da se ne morate bojati hoće li umak biti ljut! Neće biti ljut, dapače zeleni papar je jedini koji možete slobodno konzumirati bez bojaznosti da ćete se zaljutiti jer je veoma pikantan i vrlo vrlo malo ljutkast.


Sastojci:

1 kg svinjskih kotleta ( sa kostima )
8 g zelenog papra ( to Vam je oko 15-20 zrna zelenog papra, ovisno kakve je veličini jer nisu sva zrna jednaka)
3 dl bijelog vina
1 dl vode
2 dl slatkog vrhnja ( vrhnje za kuhanje )
sol

..................................................................

Rizi bizi:

1 kg očišćene riže
450 g smrznutog graška
2 veće glavice crvenog luka
1,5- 2 l pilećeg ili povrtnog temeljca ( u kombinaciji sa vodom )
5 g maslaca

..................................................................

Za zgušnjavanje:
brašno
voda

..................................................................

Postupak:

Svim kotletima odstranite kosti i na plitkoj masnoći ih naglo sotirajte ( pazite da ne prepečete kotlete jer će ostati drvenasti i suhi - njima je potrebno vrlo malo da se ispeku, ( na "naglo" prepecite kako bi se što prije pore mesa zatvorile i kako bi se meso karameliziralo). Preostalu masnoću nemojte baciti, već na njega dodajte zeleni papar ( može biti sušeni ili onaj u salamuri ). Pirjajte oko 10-15 min ( ukoliko radite sa sušenim, a ukoliko radite sa onim iz salamure tada ga pirjajte oko 5 min.) Podlijte sa bijelim vinom i 1 dl vode, te ostavite da prokuha. U prokuhano dodajte pečene kotlete i prokuhajte ih oko 10 min. Izvadite ih van, te umiješajte vrhnje za kuhanje i opet ostavite da prokuha. Ukoliko Vam se učini da je umak rijedak možete ga zgusnuti sa brašnom i vodom. Vratite kotlete u gotovi umak, posolite i ostavite da još malo prokuha.  Za rizi bizi na malo ulja propirjajte crveni luk i kada postane staklast dodajte mu grašak i malo ga propirjajte i posolite. U drugom loncu na plitkoj masnoći propržite rižu. Kad riža počne "škripati" podlijevajte ju sa malo temeljca i to sve OBAVEZNO radite na slaboj vatri uz stalno miješanje. Kada je riža na pola kuhana dodajte propirjani grašak, te sve zajedno dobro izmiješajte. Nastavite da rizi-bizi i dalje pirjate na laganoj vatri i podlijavajte ga sa preostalim temeljcem. Temeljac Vam obavezno mora biti vruć.Pred sam kraj dodajte maslac i još jednom ga dobro promiješajte. Lonac u kojemu ste kuhali rizi-bizi prekrijte suhom kuhinjskom krpom i na nju stavite poklopac od lonca kako se rizi-bizi ne bi osušio i kako bi riža upila svu suvišnu tekućinu koja nije isparila.


Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja