Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 19. travnja 2012.

Arancini iliti ušećerena narančina korica

Evo i jedne poznate dalmatinske slastice koju možete kombinirati sa svim kolačima, tortama, koktelima i sl.
Vrlo jednostavni su za pripremi, a najduži proces je sam stajanja narančine korice u vodi koja bi  trebala najviše 2-3 danas odstajati u vodi koju mijenjate dva puta na dan, a zatim isto toliko i vani trebaju odstajati kako bi se što bolje i kvalitetnije osušile. Ne morate se brinuti i ako su prskane jer ovaj kompletni proces će uništiti sve negativne tvari koje sadržavaju u korici. Vrlo bitno je naglasiti kako treba ostati samo kora naranče bez onog bijeloga jer ukoliko i njega ostavite arancini će biti gorki. Kao gotove arancine ukoliko ih ne želite upotrebljavati možete umakati u otopljenu čokoladu te kao takva posluživati. Meso naranči možete upotrijebiti za deserte, ili napraviti juice od njih ili ih jednostavno pojesti. Isto tako možete raditi i sa limunovom koricom.


Sastojci :

500 g naranči ( samo korica )
vode po potrebi

.....................................

Za šerbet / šećerni sirup :

3 dl vode
500 g šećera kristala
šećer kristal za posipanje i oblaganje naranči ( po potrebi )

......................................
Postupak :

Naranče izrežite sa svih strana. Obavezno odstranite bijeli dio, a narančati dio narežite na žlijen ( štapiće ). Narezanu narančinu koricu stavite u vodu tek toliko da prekrije korice i ostavite da odstoji dva dana. Vodu u ta tri dana mijenjate dva puta dnevno.
Vodu zakuhajte, narančine korice dobro ocijedite od vode, te dodajte u prokuhalu vodu i kuhajte ih sve dok korica ne omekša. Dodajte šećer i kuhajte sve dok voda ne ispari. ( Morate dobiti polutekuću tekućinu. ) Tepsiju ili pleh obložite sa masnim papirom, posipajte je šećerom, te dodajte korice koje ste ravnomjerno nanijeli po šećeru. Ostavite da se ohlade. Svaku narančinu koricu uvaljajte u šećer te slažite na čistu i ravnu tepsiju, pleh i ostavite na zraku da se suše 2-3 dana.
Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.