Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 12. travnja 2012.

Dio uskršnje trpeze

Ovo je samo dio koji se nalazio na mojoj uskršnjoj trpezi. Naravno kako je dosta nas slabo i nije u financijskoj mogućnosti osigurati si pravu šunku za Uskrs evo i jedne jeftinije verzije koja savršeno dođe kao zamjenu. Radi se o rolovanoj svinjskoj plećki. Pripremio sam je tako da niti jedna kupovna - gotova nije joj do koljena. Vjerojatno ste pitate kako, zašto? Naime radi se začinima i jednoj stvari, a ta je da skuhanu šunku nikako nemojte ostavljati nareznu i vani. Nema veze hoće li ona biti prekrivena prozirnom folijom kako bi se što duže i kvalitetnije održala njezina kvaliteta, već je sama čar u tome da ova rolovana plećka treba ostati u vodi u kojoj se kuhala. Na taj način plećka će ostati sočna, punog okusa i začina koje sam stavljao u nju.I još jedna neizostavna stvar na mojoj uskršnjoj trpezi je "češki" kruh koji se zapravo radi kao okruglice koje se kuhaju u vodi, no možete ga pripremiti i u kuhinjskoj krpi i kuhati u vodi. No da sam uvod ne bi bio duži nego li je recept započnimo sa pripremom.

Sastojci :

1 kg rolovane pleće
mješavina začina sa ružmarinom ( ružmarin, vegeta, bijeli mljeveni papar, sol )
1 jušna žlica klinčića
5-7 listova lovora
150 g kuhinjske soli
10 - tak komada crnog papra u zrnu

Postupak :

Nabolje ju je skuhati dan ranije kako bi se arome što bolje ušle u plećku. U duboku posudu stavite vodu, sve navedene začina i plećku. Ovisno o težini plećke toliko ćete je morati kuhati. Moja se kuhala nešto malo manje od 2 sata. Isto tako možete probati sa vilicom da li je kuhana.
Kad je plećka skuhana ostavite je u vodi sve dok je ne budete posluživali.





Sastojci za češki kruh :
U originalni recept i ide pržena slanina koja se miješa sa crvenim lukom, no ja je ne stavljam jer ne volim okus slanine u tim okruglicama, a Vi kako god želite i volite.

1 kg staroga kruha ( korica i sredina )
1 veća glavica crvenog luka
4 dl mlijeka
2 jaja
sol
suhi vlasac

Postupak:

Mlijeko zagrijte u malom lončiću da bude mlako. Stari kruh narežite ili iskidajte na sitnije komade, te zalijte sa mlakim mlijekom. U posebnoj posudi na malo ulja ispirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast.Kruh dobro "ižmikajte" da uklonite višak tekućine. Dodajte pirjani crveni luk, začine i razmućena jaja. Po kuhinjskoj krpi ravnomjerno posipajte ulje, a zatim malo vode.  ( To se radi kako se nadjev ne bi zaljepio za krpu i kako biste dobili što ljepše komade). Nadjev istresite na krpu, oblikujte ga, te zavežite pomoću kuhinjske špage ili gumica, u oblik bombona. Zakuhajte vodu, te ubacite da se kuha. Oko 1 sat bi se trebalo kuhati. Kad je skuhano izvadite van i ostavite da se dobro ohladi. Skinite kuh.špagu/kuhinjske gumice, te roladu narežite.







Sastojci za jaja u luku :

- 10 - tak jaja
- kuhinjske gumice
- 1 ženske najlonke
- 500 g ljusaka od crvenog luka
- 2 dl alkoholnog octa
- 3 jušne žlice kuhinjske soli
- par kriški slanine


Postupak : 

U posudu nasipajte vodu, dodajte ljuske od crvenog luka, alkoholni ocat i sol. U međuvremenu pripremite jaja. Svako jaje povežite kuhinjskim gumica u oblike kako volite, ili čak možete i listove zelene salate izrezati u željene oblike te ih staviti na jaja ili peršinovo lišće. Svako gotovo jaje umotajte u izrezane najlonke kojima krajeve povežite sa kuhinjskim gumicama, pazeći da Vam peršin, gumice, zelena salata ne padnu tokom povezivanja. Svako takvo jaje uranjajte u vodu koja je prokuhala te kuhajte oko 10-15 minuta. Ocijedite te ostavite da jaja malo ohlade. Pažljivo skinite najlonke, te svako jaje premažite sa kriškama slanine zbog sjaja.

 Bon Appétit

Na kraju priče to sve izgleda ovako :





Ovo je jedna buteljica koju smo dobili:

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.