Translate

Domaća pita od jabuka

by - travnja 14, 2012





Pite su danas sve popularnije i popularnije i zaista se može pronaći mnoštvo recepata za njih, no nažalost malo je takvih koje su izvana prhke i krckaju pod zubima dok je sama sredina pite sočna i topi se u ustima. Ovaj recept se također u mojoj obitelji prenosio sa koljena na koljeno i ostao sam odan samo ovome receptu, druge nisam isprobavao, niti imam namjeru. Otkriti ću Vam tajni sastojak koji stavljam u prhko tijesto zbog kojega mu niti jedno prhko za ovu pitu nije ravno. Naime radi se o kiselom vrhnju. Vrlo je bitno da se ovo tijesto umijesi na brzinu i ostavi u hladnjaku najmanje oko pola sata dok se priprema nadjev. Kada je riječ o jabukama ukoliko nemate iz "dubokog" i naribanih možete i svježe upotrebljavati. Bitno je to kada se jabuke pošećer da se ne baca njihov sok, već ga se ostavi skupa s jabukama kako bi sok od jabuka upio u prhko tijesto te time dao sočnost ove pite. Pola soka što jabuke puste se ostavi, a drugi ostatak možete upotrijebiti za nešto drugo ili ga popiti. Ne stavljam niti maslac niti margarin, barem ne u ovu pitu s jabukama koje radim, već svinjsku mast.



Sastojci :

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 12 dag svinjske masti
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 12 dag šećera kristala ( 60 dag u tijesto, 60 dag u jabuke )
  • 1 p.p.
  • 400 g smrznutih i naribanih jabuka
  • 2 vanilin šećera
  • 1 puna čajna žlica cimeta u prahu ( ukoliko volite cimet, ja ga uvijek volim staviti malo )
  • štaub šećer za posipanje

Postupak:

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i prosijte ga kroz gusto sito-cjediljku. Dodajte svinjsku mast, kiselo vrhnje, umućena jaja i šećer. Tijesto vrlo brzo umijesite rukama, te ga oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Jabuke pošećerite sa drugim ostatkom šećera, te ih ostavite da puste sok. Dio soka ocijedite, a drugi dio ostavite u jabukama. Dodajte vanilin šećer i cimet. Tijesto podijelite na dva dijela, te prvi dio tijesta stavite u pleh za pečenja i lagano ga probodite viljuškom. Stavite nadjev, poravnajte ga te dodajte drugi razvaljani dio tijesta koji također probodite na nekoliko mjesta viljuškom prije pečenja kako bi sokovi koji su ostali u jabukama mogle što lakše isparati van, ali i radi estetičkog izgleda. Pitu dobro ohladite, posipajte je štaub šećerom, te izrežite na kocke.Pecite je na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok ne počne dobijati zlatno-smeđu koricu.



Evo nekoliko fotografija mojih pita:
















I  još klasična pita s jabukama i to uz dodatak graham brašna, a omjer je 700 g klasičnog bijelog brašna i 300 g graham brašna. :)









You May Also Like

2 comments

  1. Uvijek u prhko tijesto za pite stavljam kiselo vrhnje. Bude neusporedivo bolje od tijesta bez vrhnja.
    Volim domaću pitu od jabuka, pogotovo u zimsko vrijeme kad te fina pita ugrije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šteta što blogovi također nemaju opciju "like", pa moram napisati komentar. Ne sjećam se uopće da li je moja mama ikad stavljala u tijesto za pitu kiselo vrhnje, no dok sam krenuo u ugostiteljsku jeo sam bakinu domaću pitu sa jabukama, pa mi je rekla da i kiselo vrhnje stavlja u tijesto. Tada je to za moj pojam prije bilo suludo, ali danas mi je gotovo nezamisliva to prhko tijesto ukoliko ne stavim kiselo vrhnje. ;)

      Izbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja