Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 21. travnja 2012.

Dva rižota sa košarica od parmezana

 Ovo su dvije vrste rižota. Jedan je pravljen sa cimetom i mljevenom paprikom, a drugi je samo sa šafranom.
 Vi se odlučite koja Vam je verzija bolja i koja bi Vam bolje odgovarala, no oba su ukusna.Sastojci za rižoto:

500 g riže arborio ( riža dugog zrna ) ( pola riže za
2 srednje glavice crvenog luka
1 g šafrana
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + 1 l vode po potrebi
1 komad cimeta u kori
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
50 g maslaca
slatko vrhnje 

Sastojci za košarice od parmezana :

400 g parmezana
150 sira trapista
( ili obrnuto ( 150 g parmezana - 400 g sira trapista )) , koja Vam je varijanta jeftinija s njom i radite, no po originalu košarice su od parmezana rađene jer je lakše s njima baratati nego li sa običnim trapist sirom )

Postupak :

Sitno nasjeckajte crveni luk, te ga na ulju pirjajte sve dok ne postane staklast. Gotovi temeljac ( juhu,kocu ) stavite grijati jer se rižota uvijek podlijevaju sa vrućim temeljcima. Dodajte rižu i šafran, te podlijevati po potrebi temeljcem, kuhajte na vrlo laganoj vatri i stalno miješajući . Pred kraj dodajte slatku mljevenu papriku, začinite po ukusu, dodajte maslac i parmezan.

Za košarice od parmezana :Sireve ( trapist i parmezan ) poslažite po staklenim malim posudicama kako je na fotografijama prikazano, te ubacite u pećnicu da se vrlo malo otope. Izvadite ih van i ostavite da se u potpunosti ohlade. Skinite ih sa staklenih zdjelica, te preokrenite i njima napunite gotov rižoto.Za rižoto od paprike i cimeta tokom serviranja napravite udubinu pomoću "prstena" za pravljenje šubara kolače ( čupavaca ) ili jednostavno samo sredinu malo razgrnite i u unutra usipajte malo slatkog vrhnja. Rižoto od šafrana poslužite klasično, te ga dekorirajte sa kriškama parmezana i sl.
Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.