Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 14. travnja 2012.

Famozni domaći preljevi : umak od limuna i domaći karamel

Vjerujem kako ste već dosad uspjeli ih isprobati.Bio je već recept, no tada sam muffine upotrijebio uz ta dva umaka, no eto da još jednom utvrdimo gradivo, da ih ne zanemarimo.  Ta dva umaka savršeno idu uz sladoled, uz kolače koji nemaju kremu ( suhi kolači ), preko voćnih salata i kupova, možete ih zaista upotrijebiti za svaku priliku.Prilažem još par dodatnih fotografija kako bih Vas potaknuo da ih definitivno probate napraviti.

Sastojci za karamel:

180 g šećera kristala
200 ml slatkog vrhnja ( za šlag )
15 g maslaca
prstohvat soli
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije ( po želji )


Postupak:

Šećer topite na laganoj vatri sve dok se ne napravi karamel. Maknite sa vatre i u to OPREZNO dodajte slatko vrhnje za šlag, prstohvat soli i po želji ekstrakt vanilije, a pred sam kraj maslac. Dobro izmiješajte, te ga ostavite sa strane da se malo ohladi. Takav karamel možete držati u plastičnim posudama koje se hermetički zatvaraju ili u onim običnim plastičnim. Ja sam takav karamel radio još u 8. mjesecu prošle godine i još uvijek je dobar, nije pokupio nikakve mirise, nije užegao niti se pokvario. Karamel će se sam od sebe zgusnuti stajanjem, pogotovo ako ga držite u hladnjaku. Kada se upotrebljavate za kolače, sladolede ili muffine dovoljno ga je samo malo u mikrovalnoj pećnici zagrijati kako biste što lakše i bolje mogli raditi-upravljavati s njime.

Sastojci za umak od limuna:

180 ml limunovog soka
120 g šećera kristala
120 g maslaca ( mora biti sobne temperature )
2 jaja
2 čajne žlice limunove korice

Postupak:

U maloj posudi-lončiću  izmiješajte limunov sok, koricu i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. I dalje kuhajte na laganoj vatri,dodavajte jaja jedno po jedno, te miješajte pjenjačom .
Dodajte maslac narezan na sitnije komade, te kuhajte na laganoj vatri sve dok se maslac ne otopi.Pojačajte vatre i pazite da ne zagori i nastavite miješati pjenjačom sve dok se umak ne zgusne. Konzistencija mu mora biti slična onoj kao kad puding kuhate.Skuhanu kremu odmah pretresite u steriliziranu staklenku, ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.