Translate

Gulaš ( Gulasch ) od junetine i svinjetine sa žličnjacima

by - travnja 04, 2012

Za ovaj gulaš najbolje je napraviti kombinaciju svinjetine i junetine, no možete također i kombinaciju junetine i govedine, samo tada kao što i sami znate zahtjevat će od Vas proces kuhanja od najmanje 3 sata.
Kao i obično opet sam malo improvizirao sa začinima. Ovo je jedan i jedini recept za gulaš koji se radi na malo drugačiji način.Najvažniji sastojak ovog gulaša je crveni luk jer on daje gustoću ovom jelu, a onda i meso koje pušta svoje sokove. Iznenaditi ćete se koliko će meso na samom kraju ostati sočno i punog okusa.

Sastojci:

500 g svinjetine
500 g junetine
400 g crvenog luka
3 dl crnog vina ( ja sam koristio Frankovku. Gledajte da koristite ukoliko je moguće što kvalitetnije vino)
1 l pasirane rajčice
1 l temeljca od svinjetine ili junetine - od kostiju i korjenastog povrća ( ili goveđa kocka )
2 pune jušne žlice mljevene slatke paprike
1 čajna žlica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite ljuća i pikantnija jela )
3-4 veća lovorova lista
sol, papar, mljeveni kim-kumin
1 limunova korica
3-4 režnja češnja češnjaka


Sastojci za žličnjake:

0,5 kg kruha ( staroga 2-3 dana, obavezno i koricu kruha koristite jer doprinosi samom izgledu žličnjaka)
2 pune jušne žlice svježeg ili sušenog peršina
2 glavice crvenog luka
3 jušne žlica pšeničnog grisa
2 jaja
brašno - po potrebi ( "od oka možete sami procijeniti koju gustoću želite, gustoća žličnjaka treba biti slična onaj kao kada radite žličnjake/knedlice od grisa za juhu )
4 dl mlijeka


Postupak :
Svinjetinu i junetinu očistite od žilica i suvišne masnoće, te stavite na kuhinjski papirnati ubrus kako biste odstranili suvišnu vodu iz njega i kako bi meso tokom sotiranja što bolje i kvalitetnije se karameliziralo, te ga narežite na kocke baš kao i za gulaš, perkelt i sl.U dubokom loncu na malo ulja dodavajte meso, no ne cijelu količinu jer neće moći sotirati i karamelizirati meso na pravi način. Ukoliko dodate cijelu količinu mesa, meso će početi puštati vodu,početi će se kuhati a to ne želimo.Meso odvojite na posebnu stranu, a ostatak masnoće na kojoj ste sotirali meso, dodajte sitno sjeckani crveni luk i pirjajte ga sve dok ne dobije zlatno-žutu boju.Na ispirjani crveni luk dodajte pasiranu rajčicu, lovorov list, mljeveni kumin-kim, sol, papar, malo šećera, mljevenu slatku i malo ljute paprike i ostavite da ukuha oko 10-15 minuta.Dodajte temeljac, a zatim meso prebacite u umak i ostavite da se kuha. Povremeno dodavajte po potrebi vode, a pred sam kraj dodajte sitno usitnjeni češnjak i limunovu koricu. Gulaš je gotov kada meso možete vrlo lagano probosti viljuškom.


Za žličnjake ugrijte mlijeko da bude toplo, ne smije biti kipuće. Nakidajte suhi i stari kruh na sitnije komade ili ga narežite, te ga prelijte sa toplim mlijekom. Dodajte jaja i sve preostale začine, te na samom kraju gris. Brašna dodajte po potrebi. Zagrijte vodu u kojoj ćete skuhati žličnjake, te pomoću dvije žlice pravite žličnjake i ubacujte ih u vodu koja struji ( voda ne smije jako kuhati jer postoji mogućnost da se žličnjaci tokom kuhanja počnu raspadati).
Pred sam kraj kuhanja gulaša dodajte vino i ostavite da prokuha sve dok alkoholne pare ne ishlape.

Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja