Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 4. travnja 2012.

Gulaš ( Gulasch ) od junetine i svinjetine sa žličnjacima

Za ovaj gulaš najbolje je napraviti kombinaciju svinjetine i junetine, no možete također i kombinaciju junetine i govedine, samo tada kao što i sami znate zahtjevat će od Vas proces kuhanja od najmanje 3 sata.
Kao i obično opet sam malo improvizirao sa začinima. Ovo je jedan i jedini recept za gulaš koji se radi na malo drugačiji način.Najvažniji sastojak ovog gulaša je crveni luk jer on daje gustoću ovom jelu, a onda i meso koje pušta svoje sokove. Iznenaditi ćete se koliko će meso na samom kraju ostati sočno i punog okusa.

Sastojci:

500 g svinjetine
500 g junetine
400 g crvenog luka
3 dl crnog vina ( ja sam koristio Frankovku. Gledajte da koristite ukoliko je moguće što kvalitetnije vino)
1 l pasirane rajčice
1 l temeljca od svinjetine ili junetine - od kostiju i korjenastog povrća ( ili goveđa kocka )
2 pune jušne žlice mljevene slatke paprike
1 čajna žlica mljevene ljute paprike ( ukoliko volite ljuća i pikantnija jela )
3-4 veća lovorova lista
sol, papar, mljeveni kim-kumin
1 limunova korica
3-4 režnja češnja češnjaka


Sastojci za žličnjake:

0,5 kg kruha ( staroga 2-3 dana, obavezno i koricu kruha koristite jer doprinosi samom izgledu žličnjaka)
2 pune jušne žlice svježeg ili sušenog peršina
2 glavice crvenog luka
3 jušne žlica pšeničnog grisa
2 jaja
brašno - po potrebi ( "od oka možete sami procijeniti koju gustoću želite, gustoća žličnjaka treba biti slična onaj kao kada radite žličnjake/knedlice od grisa za juhu )
4 dl mlijeka


Postupak :
Svinjetinu i junetinu očistite od žilica i suvišne masnoće, te stavite na kuhinjski papirnati ubrus kako biste odstranili suvišnu vodu iz njega i kako bi meso tokom sotiranja što bolje i kvalitetnije se karameliziralo, te ga narežite na kocke baš kao i za gulaš, perkelt i sl.U dubokom loncu na malo ulja dodavajte meso, no ne cijelu količinu jer neće moći sotirati i karamelizirati meso na pravi način. Ukoliko dodate cijelu količinu mesa, meso će početi puštati vodu,početi će se kuhati a to ne želimo.Meso odvojite na posebnu stranu, a ostatak masnoće na kojoj ste sotirali meso, dodajte sitno sjeckani crveni luk i pirjajte ga sve dok ne dobije zlatno-žutu boju.Na ispirjani crveni luk dodajte pasiranu rajčicu, lovorov list, mljeveni kumin-kim, sol, papar, malo šećera, mljevenu slatku i malo ljute paprike i ostavite da ukuha oko 10-15 minuta.Dodajte temeljac, a zatim meso prebacite u umak i ostavite da se kuha. Povremeno dodavajte po potrebi vode, a pred sam kraj dodajte sitno usitnjeni češnjak i limunovu koricu. Gulaš je gotov kada meso možete vrlo lagano probosti viljuškom.


Za žličnjake ugrijte mlijeko da bude toplo, ne smije biti kipuće. Nakidajte suhi i stari kruh na sitnije komade ili ga narežite, te ga prelijte sa toplim mlijekom. Dodajte jaja i sve preostale začine, te na samom kraju gris. Brašna dodajte po potrebi. Zagrijte vodu u kojoj ćete skuhati žličnjake, te pomoću dvije žlice pravite žličnjake i ubacujte ih u vodu koja struji ( voda ne smije jako kuhati jer postoji mogućnost da se žličnjaci tokom kuhanja počnu raspadati).
Pred sam kraj kuhanja gulaša dodajte vino i ostavite da prokuha sve dok alkoholne pare ne ishlape.

Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.