Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 21. travnja 2012.

Janjetina u povrću

Dobio sam par paketića janjetine, no moram Vam priznati da nisam ljubitelj janjetine i sad da se ne upropaste ti komadi mesa odlučio sam se za ovo jelo. U paketićima je bilo i janjećih leđa i prsa, nogu i sl. Sve sam iskoštao, stavio u pac/marinadu da odstoji jedan dan prije ili ako imate više vremena i 3-4 dana slobodno meso možete ostaviti u marinadi.Ovo jelo možete praviti od bilo kojega dijela mesa janjetine.




Sastojci za marinadu : ( dovoljna je količina za 1 kg mesa )

5- 6 klekovih boba
1 veća glavica crvenog luka ( narezanog na veće kocke )
10 tak zrna papra u zrnu
1 dl bijelog vina
2 dl ulja
3 lovorova lista

Postupak:
Meso stavite u zdjelu u kojoj će meso odležati i marinirati se. Na očišćeno i narezano meso dodajte sve navedene začine. Prekrijte sa prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.

Sastojci za umak :

3 velike glavice crvenog luka
2 velike mrkve
2 srednja korjena peršina
1 mali celer
2 tikvice ( zajedno sa korom, samo ih prethodno dobro operite )
1 l pasirane rajčice
1 jušna žlica senfa
500 ml mesnog ili povrtnog temeljca
sol, papar, šećer

Postupak :

Na plitkoj masnoći u posudi u kojoj ćete pirjate komade janjetine ulijte malo ulja. Meso izvadite iz marinade, te ga očistite od začina. Sotirajte ga sa svih strane sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju i sve dok se meso ne karamelizira. Korjenasto povrće i tikvice narežite na sitnije kocke. Pečeno meso izvadite van i odložite ga sa strane, a na preostalu masnoću dodajte prvo crveni luk i ostavite ga da se pirja, a zatim dodajte druga povrća. Podlijevajte sa temeljcem. Kada je povrće na pola kuhano vratite pečene komade janjetine natrag u posudu u kojoj kuhate povrće. Dodajte pasiranu rajčicu, senf, šećera po ukusu i začine. Kuhajte sve dok se janjetina ne skuha i umak dovoljno reducira. Ovo jelo možete poslužiti uz bilo koji prilog.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.