Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 3. travnja 2012.

Kup od grisa sa jagodama

Iako ovaj desert vole najmlađi i odrasli mu teško odolijevaju. Vraća nas u djetinjstvo kada su nam naše majke i bake pripremale gris, no ovo je jedna mala dorada uz koju ćete gris još više voljeti i više će Vam se sviđati nego li onaj klasični kuhani u mlijeku sa šećerom i dodatcima tipa čokolade, kakaa, svinjske masti i sl. Vrlo jednostavan za pripremu, a nestaje za tren oka! Uz to sam poslužio jagode jer je tada bila sezona, no Vi možete prilagoditi po svojem ukusu.

Sastojci:

400 ml mlijeka
4 jušne žlice šećera kristala
50 g grisa
2 žumanjka
1 vanilin šećer ili mahuna vanilije ( još bolje ukoliko imate mahunu vanilije, jer s time će i gris biti više aromatičniji i ukusniji )
- korica ribanog i po mogućnosti neprskanog limuna
300 ml slatko vrhnja ( za šlag )
2 bjeljanka
voće po izboru

Postupak:

U malu šerpicu stavite slatko vrhnje, mlijeko, šećer, štapić vanilije, žumanjke, gris i limunovu koricu. Dobro sve izmiješajte i stavite na štednjak da ukuha sve dok se gris ne skuha, stalno miješajući i pazeći da ne zagori.Ostavite sa strane da se ohladi, a u međuvremenu izlupajte bjelanjke u čvrsti snijeg u kojega ste dodali prstohvat soli i limunovog soka ( otprilike 1 čajna žlica limunovog soka ).Kada se krema polu-ohladila ( bude mlaka )dodajte tučene bjelanjke i vrlo oprezno promiješajte da dobijete homogenu smjesu. Izlijte u čaše, te ukrasite sa sezonskim ili bilo kojim drugim voćem Vama po želji!





Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.