Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 25. travnja 2012.

Langošice

Zanimljivo je to kako današnji kvasac niti upola nije što je nekoć bio, pa tako i sve druge stvari. To Vam govorim jer sam primijetio kad radim dizana tijesta, tijesto se uopće ne digne kako se prije dizalo. Sjećam se svoje majke koja je samo od jedne kocke svježeg kvasca na kilogram brašna dobila tijesto koje je "kipilo" iz posude, a danas jedva da se digne, s tim da izrazito pazim da prostorija u kojoj se tijesto diže bude topla i da nema propuha, no očigledno bezuspješno tako da danas kad radim bilo koje vrste dizanog tijesta stavim 2 kocke svježeg kvasca. Vrlo bitno je da naglasim da tokom prženja langošica, pa tako i krofni posuda se poklopi poklopcem kako bi se dizano tijesto što bolje i kvalitetnije diglo.

Sastojci :

900 g glatkog brašna + 100 g kukuruznog brašna
2 kocke svježeg kvasca
2 dl mlijeka
pola čajne žlice šećera kristala
2 tekuća jogurta
2 jaja + 1 žumanjak ( ukoliko želite ljepšu i bolju boju tijesta i ukoliko radite sa tvorničkim jajima )
mlijeko po potrebi
ulje za prženje
solPostupak :

U malom lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako.Dodajte šećer i kvasac nakidan na sitnije komade,malo promiješajte i ostavite da se digne. Brašno prosijte, te mu dodajte jogurti jaja, a zatim uzdignuti kvasac, vrlo malo dodajte šećera i soli. Umijesite glatko tijesto, stavite ga u dublju posudu koju ste vrlo malo nauljili, te na to stavite izrađeno tijesto, te ga premažite sa malo ulja kako se ne bi napravila korica na vrhu. Prekrijte kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Dignuto tijesto premijesite, pa ga izrežite na oblike koje želite. Ostavite još 15-tak minuta da se diže, a u međuvremenu pripremite ulje za prženje. Svaku langošicu stavljajte u vruće ulje te ju pržite 1-3 minute okretajući i obavezno poklopljeno. Stavljajte na papirnati ubrus da se upije suvišnu masnoću, te još tople ih posolite.
Poslužite uz jogurt ili kiselo vrhnje.Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.