Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 21. travnja 2012.

Međimurski kolač

 Jedan od boljih kolača koje sam jeo. Istina je da spada među one skuplje, no vrijedi ga isprobati i napraviti. Samo mi nije jasno zbog čega je dobilo naziv gibanica jer nema nikakve veze sa gibanicom.Namjerno sam mu promijenio naziv jer se ovdje ne radi o nikakvoj gibanici i nema nikakve veze sa dizanim tijestom. Ljudi još dan danas očigledno ne znaju razliku između pita, savijača, gibanica, bureka i sl. S obzirom da sam ga radio po prvi puta pretjerao sam sa nadjevom pa ga je bilo u priču, a kora za savijaču je bilo premalo. Prestrašno je to kada na kraju balade shvatite da većina recepta nema veze sa vezom i da se svatko upušta u te vode pisajući recepte bez ikakvih dodatnih savjeta, natuknica i sl. , a o gramtičkoj ispravnosti recepata ne želim niti komentirati.  Za ovaj kolač sam koristio tepsiju od pećnice i sudeći prema svim ovim navedenim sastojcima trebati će Vam 1 kg kora za savijače.Umjesto kora za savijaču možete i sami napravite kore za pitu ili ovaj kolač raditi od dizanog tijesta, a isto tako možete nadjeve slagati i drugačijim redom.

Sastojci :

1 kg kora za savijače
250 g svježeg sira
300 g jabuka
150 g maka
3 dl mlijeka
250 g šećera kristala
50 g grožđica
50 g maslaca
20 g cimeta u prahu
2 dl slatkog vrhnja
3 jaja + 1 bjelanjak
50 g šećera u prahu
150 g krupnije sjeckanih oraha
2 vanilin šećera
1 limun ( korica ) + limunov sok
2 jušne žlice ruma
štaub šećer za posipanje


Postupak:

Kore za savijaču prilagodite kalupu/tepsiji koja Vam najbolje odgovara.



NADJEV OD SIRA :

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Svježi sir pomiješajte sa žumanjcima, vanilin šećerom, limunovom koricom, te u njih dodajte pola dio grožđica. Bjelanjke malo posolite, postepeno dok miksate dodavajte 150 šećera kristala i miksajte sve dok se šećer ne otopi. Lagano ih pretresite u nadjev od sira, kružno i lagano miješajući kako biste nadjevi napunili sa zrakom.


NADJEV OD JABUKA :

Jabuke ogulite i naribajte na većem dijelu ribeža.Prelijte ih sa limunovim sokom da što manje oksidiraju. Dodajte cimet i šećer u prahu te ih ostavite da puste vode. Na samom kraju ih dobro ocijedite od soka i slažite na kore.

NADJEV OD ORAHA:

Orahe nasjeckajte na malo krupnije komade, te im dodajte cimet i jednu jušnu žlica šećera kristala.

NADJEV OD MAKA :

U manjem lončiću zakuhajte 1 dl mlijeka, te ubacite mljeveni mak, maknite sa vatre te ga ostavite da malo nabubri. Dodajte rum, drugi ostatak grožđica, limunove korice i vanilin šećer. 1 bjelanjak posolite, te mu dodajte 50 g šećera kristala postepeno dodavajući ga i miksajući. Tučeni bjelanjak lagano dodajte u nadjev od maka i lagano izmiješajte.

Maslac otopite u 2 dl mlijeka, te ćete time premazivati svaku koru savijače.
Na pleh/tepsiju stavite prvo 3 lista kora za savijače, premažite ih otopljenim maslacem u mlijeko i slažite :
nadjev od sira - 2 kore pa premazati, nadjev od jabuka - 2 kore pa premazati, nadjev od oraha - 2 kore pa premazati i na samom kraju nadjev od maka i završiti sa 3 kore na vrhu.

Stavite ju peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C , a pred sam kraj pečenja prelijte je sa slatkim vrhnjem i vratite natrag u pećnicu, te je pecite sve dok ne dobije zlatno-žutu boju.Kada se ohladi posipajte je štaub šećerom.









Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.