Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 15. travnja 2012.

Mramorni kuglof sa orasima i bademima

Jedan od mojih prvih kuglofa koje sam radio, jer nikad nisam imao njegov kalup, a niti sam nešto posebno razmišljao da li da kupujem s obzirom koliko ga rijetko radim, no eto i prvi je napravljen. Nikakva eksperimentiranja što se biskvita tiče nisam radio, jer se držim one stare škole : " koliko brašna, toliko i jaja i šećera". Staro, pouzdano i sigurno! Normativ je jedino malo veći jer sam mislim kupio najveći - najdublji kalup koji sam vidio! ;-)
Sastojci :

10 jaja
10 jušnih žlica brašna
10 jušnih žlica šećera kristala
2 žlice kakaa u prahu  ( za kolače )
1 p.p.
200 g oraha ( jezgra )
200 g badema ( jezgra )
maslac ( za premazati kalup )
štaub šećer za posipanje

Postupak:

Pronađite najdublju posudu koju imate u kuhinji jer će Vam biti potrebna.Orahe i bademe nasjeckajte ugrubo, na komadiće srednje veličine.Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Jaja dobro razradite sa šećerom da dobijete gustu i homogenu smjesu ( cijela količina šećera se mora otopiti ). Dodajte brašno, te mikserom vrlo lagano umiješajte. Od dobivene smjese odvojite pola, te u jednu dodajte kakao. Dobro izmiješajte.Kalup za kuglof premažite maslacem te po dnu kalupa poslažite orahe i bademe. Prelijte ih prvo sa bijelim biskvitnim tijestom, a zatim sa onim u koji ste dodali kakao. Pomoću kuhinjske žlica spiralno miješajte biskvite kako bi se bijela i tamna boja pomiješala, te dok to radite lagano vrtite kalup kako biste si olakšali, pazeći da ne izmiješate i orahe i bademe koji su na dnu kalupa. ( Budite svjesni da to treba sve relativno brzo odraditi zbog praška za pecivo dok je "aktivno" inače vam se kuglof neće dignuti kako trebe ). Pecite ga u pećnici na 180 C oko 40-tak minuta ili manje. Najbolje ćete provjeriti pomoću drvene čačkalice - ukoliko ne ostane na njoj biskvitnog tijesta, biskvit je gotov.  Poluohlađeni kuglof istresite na rešetku od pećnice ili na one profesionalne za kolače ukoliko ih imate. Ohlađeni kuglof posipajte štaub šećerom i izrežite.Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.