Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 29. travnja 2012.

Musaka od kelja i krumpira



Evo jednog  meni finijih recepata. Većina Vas i zna za musaku od kelja, no ovo je moja verzija. Recept sam po sebi nije kompliciran, već iziskuje dosta vremena oko same pripreme.Fotografije su malo lošije jer su slikane mobitelom, baterije na digitalnom su mi umrle nažalost tada.



Sastojci :

1 glavica svježeg kelja ( oko 800 g  do 1 kg )
1 kg očišćenog i oguljenog krumpira
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 veće glavice crvenog luka
pola jušne žlice mljevene slatke paprike
2 lista lovora
sol, crni mljeveni papar
vode po potrebi

Sastojci za preljev musake :

4 kisela vrhnja
2 dl mlijeka
2 jaja

Za pohanje :

Brašno, jaja, mlijeko, sol ( po potrebi da dobijete smjesu gušću od smjese za palačinke )

Dodatno : 

ulje za prženje


Postupak :

Kelj očistite, te ga iskidajte na listove. Zakuhajte vodu, te uranjate očišćene i oprane listove kelja. Blanširajte ih na pola, stavite na pladanj da se ohlade i ocijede.




Od brašna, mlijeka, jaja i soli umutite smjesu gušću od one za palačinke. Svaki list ohlađenog i ocijeđenog kelja uvaljajte u brašno, a zatim u smjesu i pržite u dubokoj masnoći sve dok listovi kelja ne dobiju zlatno smeđu boju. 



Za preljev musake dobro umutite kisela vrhnja sa mlijekom i jajima da dobijete homogenu smjesu koju ćete moći preliti preko kelja, mesa i krumpira, te ju ostavite sa strane.
Krumpire očistite i ogulite, te ih narežite na tanke ploške i ostavite u vodi dok pripremati mesni nadjev.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kocke, te ga pirjajte na malo ulja sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte mljeveno meso i sve navedene začine. Pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu, a zatim još jednom podlijte vodom i ostavite da se kuha oko 10-tak minuta i da se voda reducira. U tepsiju slažite prvo red prženog kelja, zatim krumpire narezane na tanke ploške,red mljevenog mesa, prelijte sa malo umućenog kiselog vrhnja, opet red pohanog kelja i tako sve dok ne potrošite sve sastojke i namirnice. Završite sa krumpirom i nadjevom od mljevenog mesa. Složenu musaku prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu oko pola sata na 200 C kako bi se krumpir upario i skuhao.




 Izvadite je van i prelijte sa ostatkom kiselog vrhnja i vratite natrag u pećnicu na 30 min, 180 C i gratinirajte sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite uz sezonsku salatu.


Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.