Translate

Musaka od kelja i krumpira

by - travnja 29, 2012



Evo jednog  meni finijih recepata. Većina Vas i zna za musaku od kelja, no ovo je moja verzija. Recept sam po sebi nije kompliciran, već iziskuje dosta vremena oko same pripreme.Fotografije su malo lošije jer su slikane mobitelom, baterije na digitalnom su mi umrle nažalost tada.



Sastojci :

1 glavica svježeg kelja ( oko 800 g  do 1 kg )
1 kg očišćenog i oguljenog krumpira
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 veće glavice crvenog luka
pola jušne žlice mljevene slatke paprike
2 lista lovora
sol, crni mljeveni papar
vode po potrebi

Sastojci za preljev musake :

4 kisela vrhnja
2 dl mlijeka
2 jaja

Za pohanje :

Brašno, jaja, mlijeko, sol ( po potrebi da dobijete smjesu gušću od smjese za palačinke )

Dodatno : 

ulje za prženje


Postupak :

Kelj očistite, te ga iskidajte na listove. Zakuhajte vodu, te uranjate očišćene i oprane listove kelja. Blanširajte ih na pola, stavite na pladanj da se ohlade i ocijede.




Od brašna, mlijeka, jaja i soli umutite smjesu gušću od one za palačinke. Svaki list ohlađenog i ocijeđenog kelja uvaljajte u brašno, a zatim u smjesu i pržite u dubokoj masnoći sve dok listovi kelja ne dobiju zlatno smeđu boju. 



Za preljev musake dobro umutite kisela vrhnja sa mlijekom i jajima da dobijete homogenu smjesu koju ćete moći preliti preko kelja, mesa i krumpira, te ju ostavite sa strane.
Krumpire očistite i ogulite, te ih narežite na tanke ploške i ostavite u vodi dok pripremati mesni nadjev.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kocke, te ga pirjajte na malo ulja sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte mljeveno meso i sve navedene začine. Pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu, a zatim još jednom podlijte vodom i ostavite da se kuha oko 10-tak minuta i da se voda reducira. U tepsiju slažite prvo red prženog kelja, zatim krumpire narezane na tanke ploške,red mljevenog mesa, prelijte sa malo umućenog kiselog vrhnja, opet red pohanog kelja i tako sve dok ne potrošite sve sastojke i namirnice. Završite sa krumpirom i nadjevom od mljevenog mesa. Složenu musaku prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu oko pola sata na 200 C kako bi se krumpir upario i skuhao.




 Izvadite je van i prelijte sa ostatkom kiselog vrhnja i vratite natrag u pećnicu na 30 min, 180 C i gratinirajte sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite uz sezonsku salatu.


Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja