Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Paprike u senfu


Zimnice nikada dosta, pa isto tako evo i jednog vrlo jednostavnog i svakome pristupačnog recepta. Ovaj prilog možete kombinirati sa bilo čime, a naročito ide najbolje uz jela sa žara, uz sva druga pečena mesa ili jednostavno možete ga za doručak namazati na kruh i guštati u ovoj slatko-kiseloj i pikantnoj kombinaciji.

Sastojci :

5 kg svježe i očišćene paprike ( koristio sam kombinaciju slatke crvene i žute paprike )
2 kg  crvenog luka
2 dl ulja  ( za sam završetak će Vam trebati također da prelije paprike u senfu kako se stajanjem ne bi osušile i kako se na vrhu ne bi napravila korica )
3 dl vode
2- 3 jušne žlice šećera ( manje ili više ovisno kako volite više da bude slađe ili manje slađe )
1 jušna žlica soli
10 - tak zrna crnog papra
4-5 komada lovorova lista
400 g senfa, gorušice
2-3 dl alkoholnog ili vinskog bijelog octa

...................................................................................................................................

Postupak :

Prije same pripreme posvetite se teglicama. Sterilizirajte ih u pećnici na 180 C oko 15 do 20 minuta, bez poklopca. Poklopce prokuhajte ( sterilizirajte ) u posebnoj posudi sa vodom, te ih ostavite da strane da se ohlade. Svježe paprike prepolovite na polovice, izvadite iz sjemenke i ukloniti peteljku. Narežite ih na kocke srednje veličine a crveni luk na rezance, te ostavite sa strane. U posebnoj posudi zakuhajte vodu sa svim navedenim začinima uključujući i ocat. U zakuhanu vodu dodajte papriku i luk, te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta. Dobro ocijedite, te ih ostavite sa strane. Teglicu senfa pretresite u posebnu zdjelu te ga umiješajte sa uljem, dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu, a zatim pomiješajte sa kuhanom paprikom i lukom. Teglice dok su još vruće izvadite van iz pećnice i direktno sipajte paprike u senfu u njih. Zatvorite odgovarajućim poklopcima, po želji dekorirajte ih kao ja na slici na ukrasnim papirom, te ostavite da se dobro ohladi, a zatim ih pohranite na suho i tamno mjesto.


.....................................................................................................................................


 

2 komentara:

  1. Pozdrav,

    vezano za mjesto na kojem držimo zimnicu. Imam samo dvije mogućnosti - ili u stanu na sobnoj temperaturi ili na natkrivenom balkonu... Imate savjet?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav,
      sol je sama po sebi konzervans. Najbitnije je da su staklenke i poklopci sterilni i neće biti straha. Preporučujem bolje na balkonu da držite, a kad bočicu otvorite čuvajte je u hladnjaku sve dok ne potrošite. :)

      Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.