Translate

Pekmez od jabuka

by - travnja 26, 2012


Ovaj pekmez od jabuka mi je najbolji koji sam ikad probao! U ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera, ali ukoliko želite slađe slobodno ga možete dodati. Upotrebljavam ga za kolače, a isto tako ga možete i u pripremi raznih pita poslužiti kao nadjev ili jednostavno preljev. Malo se duže kuha ali svaka minuta,sat i sekunda se isplati. Možete ga praviti slatkog ili kiselog. Ukoliko ćete raditi slatki pekmez kupiti slatke jabuke i stavite po želji šećera, a ukoliko radite kiseliji pekmez dodajte limunsku kiselinu i upotrijebite kisele jabuke.Moj je kombinacija bez šećera i sa limunskom kiselinom


Sastojci :

5 kg svježih slatkih jabuka
500 g šećera kristala ( ukoliko odlučite da ćete ga stavljati, ja nisam. Jabuke same po sebi sadržavaju dovoljnu količinu šećera i htio sam ih napraviti bez ikakvih dodatnih šećera )
1 džem fix
pola jušne do 1 jušne žlice mljevenog cimeta
2 limuna
pola čajne žlice limunske kiseline
voda ( vrlo malo, tek toliko da natopi jabuke )


Postupak :


Prije svega pripremite teglice. Dobro ih operite u deterdžentu, isperite i stavite ih u pećnicu na 180 C oko 15 - 20 minuta kako biste sterilizirali staklenke, ugasite pećnicu, te ih ostavite unutra. Ukoliko radite sa poklopcima od teglica njih prokuhajte 10 -15 minuta u kipućoj vodi.Jabuke ogulite, narežite ih na kriške i odvojite od "srca" i koštica. Stavite ih u dublju posudu, te podlijte sa vodom, (ocijedite limun te dodajte njegov sok unutra u jabuke sa vodom ) , tek toliko da malo natopi jabuke, te ih kuhajte sve dok se vode ne reducira, a zatim ih usitnite sa štapnim mikserom ili stolnim blenderom. Dodajte po želji šećera kristala, mljeveni cimet, limunske kiseline i ostavite da kuha. Pekmez se mora u potpunosti reducirati, a to ćete najbolje moći provjeriti pomoću kuhače ili žlice ( mora biti gusto poput umaka koje svakodnevno kuhate ). Džem fix ( možete ga dodati, a i ne morate ), pripremite prema uputama na vrećici, te ga dodajte u jabuke. Ostavite da prokuha još oko 10-15 minuta. Pripazite jer će pekmez špricati na sve strane. Najbolje ga prekrijte poklopcem i ostavite tih zadnjih minuta da se kuha na vrlo laganoj vatri. Gotovi pekmez direktno vruće sipajte u stelizirane teglice, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da stoje. Na taj način napraviti će se vakum, a i dodatno će se pasterizirati pekmez. Ukoliko nemate odgovarajućih poklopaca pekmez koji ste pretresli u teglice stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu na najnižu rešetku i ostavite ga unutra da se peče sve dok ne dobije na samom vrhu teglica koricu. Prekrijte sa papirom ili celofanom, povežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim ih pohranite na suho i mračno mjesto.You May Also Like

1 comments

  1. Još nisam kuhala pekmez samo od jabuka. Ponekad sam ih stavila kao dodatak u neke druge pekmeze, npr. od šljiva, višanja, naranče i sl.
    Sad me baš zanima kakav je okus, mislim da ću ovo isprobati, kao i ti, bez šećera.
    Hvala ti za recept :)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja