Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 28. travnja 2012.

Perkelt od svinjetine


Jedan klasični, brzi i ukusni perkelt koji spada u mađarsku kuhinju.Karakteristike perkelta i gulaša je crvena mljevena paprika. Gulaši se pripremaju na puno crvenog luka i malo vode, dok perkelti suprotno. Ovaj perkelt možete praviti od bilo kojeg mesa, te ga poslužiti uz priloge koje volite : kuhanu tjesteninu, kašicu od krumpira, kukuruznu palentu, kuhani krumpir ili kao samostalno jelo s tim da tokom pripreme perkelta dodate razne vrste povrća, tipa : svježu papriku, većinu gomoljastog, plodastog i korjenastog povrća.Za bolju aromu odaberite ukoliko imate i nekakvo kvalitetnije vino, a najbitnija je kvalitetna mljevena slatka, ali i tko voli ljuće, ljuta paprika. Još jedan recept u nizu za domaćice,ali i domaćine koji su "kratki" sa vremenom.

Sastojci :

1 kg svinjetine ( koristio sam but-ružu - premda taj dio se uglavnom priprema za šnicle-odreske, ali nekako mi je taj dio najbolje staviti u ovaj perkelt jer bude ukusnije meso i brže se priprema )
2 srednje glavice crvenog luka
1 srednja svježa mrkva
1 jušna žlica mljevene slatke paprike ( možete i malo ljute staviti ukoliko volite pikantnija jela )
2 lista lovora
1,5 dl bijelog vina
2 dl mesnog ili povrtnog temeljca
sol, crni mljeveni papar

Postupak :

Meso očistite od suvišne masnoće i žilica, te ga narežite na kocke srednje veličine. Mrkvu naribajte na najsitnijem dijelu ribeža, a crveni luk nasjeckajte na sitne kockice. Na malo ulja pirjajte luk sve dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte izrezano meso te ga pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu, a zatim dodaje ribanu mrkvu i pirjajte oko 10-tak minuta. Dodajte sve ostale navedene začine i podlijte sa temeljcem. Pred sam kraj kuhanja i kada meso u potpunosti omekša dodajte bijelo vino i ostavite da još malo kuha kako bi ishlapjele alkoholne pare i kako bi se umak reducirao. Poslužite uz priloge koje sam naveo.



Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.