Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 22. travnja 2012.

Pikantni francuz

Ove francuze sam radio prije dve godine i nikako nisam si u glavi mogao skontati kako da napravim aromatizirani kruh i tek kad sam radio domaće cubete sam shvatio cijelu poantu, pa je na kraju ispalo to ovako. No bili su ukusni i  dosta pikantno začinjeni.






Sastojci za francuz :

800 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
1 jaje i jedan žumanjak ( ukoliko se radi o kupovnim jajima uvijek dodajem jedan dodatni žumanjak zbog boje)
2 dl mlijeka
1,5 dl ulja
1 puna čajna žlica šećera kristala
sol
mlaka voda po potrebi

Postupak: 

U malom lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako. Dodajte šećer, a kvasac iskidajte na sitne komadiće te ga dodajte u mlijeko i ostavite da se uzdigne. Brašno prosijte dodajte jaja, ulje i uzdignuti kvasac i po potrebi mlijeka i mlake vode, te umijesite glatko tijesto. Prebacite ga u duboku posudu koju ste prethodno premazali sa vrlo malo ulja, te na to stavite umiješano tijesto. Površinu tijesta opet vrlo malo premažite sa uljem kako se na tijestu ne bi napravila korica. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže.
Uzdignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Od svakoga napravite dugačke francuze, te ih stavite u pleh na kojemu ćete ispeći ga. Kad je francuz na pola pečen podlijte ga sa malo vode i pecite do kraja. Pred sam kraj još jednom ga vrlo malo prelijte sa vodom i ostavite da sva voda iz njega ispari. Izrežite ga na kriške, a za to vrijeme pripremiti preljev.





Preljev za francuz :

2 dl vode
0,05 dl maslinovog ulja
1 puna čajna žlica mljevene slatke paprike
pola čajne žlice origana
pola čajne žlice bosiljka
sol i mljeveni crni papar po ukusu

Postupak:

Sve navedene sastojke umiješajte, te ih pomoću žlice premazujte po francuzu.




Stavite ih još na 10-15 minuta kako bi se površina koju ste premazali sa preljevom osušila i kako bi francuz bio što hruskaviji.

Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.