Translate

Pikantni francuz

by - travnja 22, 2012

Ove francuze sam radio prije dve godine i nikako nisam si u glavi mogao skontati kako da napravim aromatizirani kruh i tek kad sam radio domaće cubete sam shvatio cijelu poantu, pa je na kraju ispalo to ovako. No bili su ukusni i  dosta pikantno začinjeni.






Sastojci za francuz :

800 g glatkog brašna
1 svježi kvasac
1 jaje i jedan žumanjak ( ukoliko se radi o kupovnim jajima uvijek dodajem jedan dodatni žumanjak zbog boje)
2 dl mlijeka
1,5 dl ulja
1 puna čajna žlica šećera kristala
sol
mlaka voda po potrebi

Postupak: 

U malom lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako. Dodajte šećer, a kvasac iskidajte na sitne komadiće te ga dodajte u mlijeko i ostavite da se uzdigne. Brašno prosijte dodajte jaja, ulje i uzdignuti kvasac i po potrebi mlijeka i mlake vode, te umijesite glatko tijesto. Prebacite ga u duboku posudu koju ste prethodno premazali sa vrlo malo ulja, te na to stavite umiješano tijesto. Površinu tijesta opet vrlo malo premažite sa uljem kako se na tijestu ne bi napravila korica. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže.
Uzdignuto tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Od svakoga napravite dugačke francuze, te ih stavite u pleh na kojemu ćete ispeći ga. Kad je francuz na pola pečen podlijte ga sa malo vode i pecite do kraja. Pred sam kraj još jednom ga vrlo malo prelijte sa vodom i ostavite da sva voda iz njega ispari. Izrežite ga na kriške, a za to vrijeme pripremiti preljev.





Preljev za francuz :

2 dl vode
0,05 dl maslinovog ulja
1 puna čajna žlica mljevene slatke paprike
pola čajne žlice origana
pola čajne žlice bosiljka
sol i mljeveni crni papar po ukusu

Postupak:

Sve navedene sastojke umiješajte, te ih pomoću žlice premazujte po francuzu.




Stavite ih još na 10-15 minuta kako bi se površina koju ste premazali sa preljevom osušila i kako bi francuz bio što hruskaviji.

Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja