Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 24. travnja 2012.

Pileći ražnjići u slanini s rižom

Evo jednog već puno puta viđenog jela koje se također dosta brzo pripravlja, a i ukusno je.
Opet ćemo ponoviti kako na pravilni način napraviti i skuhati rižu, bitno je samo da se strogo držite uputa, a količinu-normativ namirnica možete odredite sami i prema broju ukućana - gostiju za koje ćete raditi ovo, ali i općenito sva jela.Općenito sama priprema riže ili rižota nije mačji kašalj kada se priprema i kako drugi misle da jest. Ovo je pravi način kako ga Francuzi rade.Sastojci :

1 kg pilećih prsa
300 g sušene slanine
500 g riže dugog zrna
2 male glavice crvenog luka
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + 0,5 l vode
1 čajna žlica šafrana
50 g maslaca
20 g parmezana
sol

........................................................

Sastojci za umak od gljiva :

500 g svježih šampinjona
2- 3 jušne žlice brašna
2 srednje glavice crvenog luka
2 dl mesnog ili povrtnog temeljca
sol, bijeli papar


......................................................

Postupak:

Pileća prsa odvojite od kostiju, te ih narežite na žlijen ( štapiće jednake dužine ). Sušenu slaninu narežite na duže trake, te svaki žlijen narezanih pilećih prsa omotajte sa slaninom i nabadajte na drvene štapiće .( Nema potrebe da solite meso jer će slanina pustiti svoju sol, a isto tako slaninom smo omotali pileća prsa da tokom pečenja piletina se ne presuši i da sočnost pilećim prsima ). Pileće ražnjiće sotirajte na plitkoj masnoći prekrivene aluminijskom folijom kako bi ostali što sočniji i puni soka, povremeno okretajući ih. Masnoću na kojoj su se sotirali ražnjići ne bacajte jer ćemo na njoj napraviti umak od gljiva. Šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na sitne kocke. Prvo dodajte crveni luk i pirjajte ga sve dok ne pusti vodu, zatim dodajte narezane šampinjone, te ih također pirjajte sve dok ne puste vodu. Kad šampinjoni puste vodu, dodajte brašno i ostavite da se malo uprži. Zatim podlijevajte sa temeljcem i ostavite da umak kuha i zgusne. Začinite po ukusu.
Za rižu na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu i pirjajte je sve dok ne počne "škripati". Temeljac pomiješajte sa vodom i stavite ga kuhati sve dok ne prokuha. Rižu podlijevajte sa tim temeljcem povremenom i sve to obavezno kuhajući na laganoj vatri i po potrebi dodavajući temeljac. Pred sam kraj kuhanja dodajte maslac narezan na sitne kocke, parmezan i šafran.( Oprezno sa šafranom jer taj začin je dosta jak i može kompletno uništiti cijelo jelo ukoliko ga stavite previše ).
Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.