Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 12. travnja 2012.

Pileći zagrebački odrezak sa gulašom od gljiva i zelenom kašicom od krumpira

Evo jedno od kaloričnijih jela. Ukoliko volite gljive, onda je ovo pravi gulaš za Vas koji se savršeno uklopljuje sa kašicom od krumpira i graška.


Sastojci za pileći zagrebački odrezak:
1 kg pilećih prsa                   ( odvojenih od kostiju - ja sa, od jednih pilećih prsa dobio 2 zagrebačka jer sam                       htio                       budu veći, a Vi ukoliko radite za više osoba, možete i od manjih komada prsa raditi )
300 g šunke za pizzu
150 g sira trapista

Za paniranje :
Jaja, brašno, krušne mrvice

Sastojci za kašicu od krumpira ( pire krumpir )
1 kg očišćenog i oguljenog krumpira
200 g smrznutog ili svježeg graška
100 g maslaca
mlijeko po potrebi
sol


Sastojci za gulaš od gljiva :

500 g svježih šampinjona
500 g svježih bukovača
2-3 svježe veće mrkve
3 srednje glavice crvenog luka
2 l pilećeg ili povrtnog temeljca
sol
papar


Postupak:

Pileća prsa odvojite na dva komada( dobio sam dva veća filea jer sam htio veće zagrebačke). Na svaki filet stavite prvo narezanu šunku, zatim sir trapist.( Nema potrebe da meso solite jer će šunka i sir tokom prženja pustiti svoju prirodnu sol u meso, eventualno možete malo posoliti umućena jaja u koja ćete panirati piletinu. Batom za meso lagano potucite krajeve mesa gdje nema šunke i sira kako nadjev ne bi curio van. Svaki filet panirajte na bečki način - brašno,jaja, krušne mrvice. Tokom paniranja pazite da dobro pritišćete meso kako nadjev ne bi curio van, a po želji filete možete i dva puta panirati kako biste bili što sigurniji. Pržite ih u dobokoj masnoći sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.


 Ove fotke su sa pommesom jer moji nisu htjeli zelenu kašicu od krumpira i graška

Krumpir stavite kuhati u posoljenu vodu. Obavezno skupljajte vodu koja ispliva na vrhu. Kad krumpir zakuha dodajte grašak te kuhajte sve dok se krumpir ne skuha. Ocijedite, te izmiksajte u kašicu. Dodajte maslac, sol i mlijeko po potrebi.
Za gulaš od gljiva : Šampinjone narežite na tanke listiće, bukovače odvojite od peteljki, a njih narežite na kolutiće srednje veličine. Veće komade bukovača prepolovite na srednje komade. U posudi na malo ulja pirjajte luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu narezanu na tanke ploške, malo posolite i ostavite da se pirja oko 10-tak minuta. Dodajte gljive, te ih pirjajte sve dok voda iz njih se ispari. Zalijte sa temeljcem, posolite i popaprite po ukusu, te ostavite da se umak malo reducira. Kao takav gulaš možete zgusniti sa zaprškom, gustinom ili brašnom pomiješanim sa vodom, a ukoliko ne volite niti jedno od navedenog možete staviti manju količinu temeljca i ostaviti da gulaš reducira. Gulaš i kašica od graška i krumpira je također pogodna za vegetarijance, no tada u gulaš ide  povrtni temeljac.


Bon Appétit
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.