Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 13. travnja 2012.

Prženo-kuhana svinjetina u umaku od vina

Više su mi bile zaista dosadile sve vrste prženog i pohanog mesa, te sam se u zadnji trenutak sjetio jednog dosta starog i zaboravljenog recepta. Radio sam ih od svinjetine ( buta ). Ovo je bilo savršeno, svinjetina se topila u ustima, a po samom ukusu čovjek uopće ne bi rekao da se ovdje radilo o svinjetini uopće. Umjesto svinjetine možete upotrijebiti bilo koju drugu vrsta mesa ili čak i meso peradi. Za prilog sam uzeo kuhani krumpir, ali isto tako bi savršeno uz to išla i obična kuhana riža, rizi-bizi, krumpir pire ili tjestenina.

Sastojci:

1 kg svinjetine ( but )
3 režnja češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
1 l mesnog ili povrtnog temljeca u kombinaciji sa vodom ( oko 0,5 l )
1 vezica svježeg peršinovog lišća ili 1 puna jušna žlica suhog peršinovog lišća
sol
papar
Vegeta

Za pohanje :

Jaja, brašno, krušne mrvice


Postupak:

Svinjski but očistite od suvišne masnoće, te ga narežite na steak-ove. Meso istucite sa batom (obje strane ),te ih malo posolite, izrežite žilice ( kako se meso tokom pohanja ne bi skupilo jer svi znamo da se bjelančevine kod visokih temperatura skupljaju - kaliraju ). Svaki odrezak panirajte na bečki način, te ih pržite na vrlo plitkoj masnoći, pazeći da Vam meso ne zagori. Plitku masnoću trebamo zato jer ćemo na ostatku od toga praviti umak. Na preostalu masnoću od pohanja dodajte temeljac i vodu, posolite i popaprite po ukusu, te naribajte češnjak i dodajte u umak. Ostavite da ukuha oko 10-tak minuta te unutra vratite odreske koje ste pohali. Dodajte Vegetu te ostaviti oko 20 minuta da se krčka. Pred sam kraj dodajte bijelo vino i ostavite da se umak reducira. Nema potrebe da zgušnjavate umak jer je će to napraviti pohano meso ( brašno i krušne mrvice će zgusnuti umak ). Poslužite uz prilog koji najviše volite!

Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.