Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 14. travnja 2012.

Punjena i pohana salata

Sigurno ste pomislili kome je još palo na pamet da kuha, a kamo li da poha zelenu salatu?! Da, naravno da je moguće, ista stvar je i sa svježim kupusom kojega također možete pohati i služiti kao prilog glavnom jelu.Svaku vrstu salate možete raditi na ovaj način : putericu, kristalku ili endiviju. Inspiriran sam Juliom Child koja je također pravila jela od salate, no na malo drugačiji način. Blanširala je cijelu glavicu zelene salate, te sa korjenastim povrćem gratinirala u pećnici 3 sata. Gotovo svi njezini recepti se zapecaju u pećnici po nekoliko sati, što je danas gotovo nezamislivo s obzirom na današnje vrijeme, žurbu i stres. Recept za ovu salatu je jednostavan da ne može biti jednostavniji, a na kraju krajeva u svoju kuhinju unijeti ćete novu dozu noviteta i pogodite šta!? Kad je salata ispohana nikada ne biste odgonetnuli da se radi o zelenoj salati, jer okusom dosta podsjeća na blitvu i špinat. Nadjev koji želite stavljati u salatu ostavljam Vama na izbor. Ja sam punio sa mljevenim mesom koje sam kasnio povezao sa jajima. Evo i recepta :

Sastojci :

2 veće glavice svježe zelene salate
200 g mljevenog mesa ( kojega god želite, svinjetina u kombinaciji sa junetinom, mljevena puretina ili piletina)
1 čajna žlica soli
1 jušna žlica šećera
2 jaja

Za paniranje :
Brašno, jaja i krušne mrvice

Postupak:

Zelenoj salati odstranite doljnju peteljku. U loncu zakuhajte vodu u koju ste dodali sol i šećer.Dodajte cijelu glavicu zelene salate, te ju blanširajte oko 5-7 minuta. Prvu glavicu salate izvadite van, te ju prebacite u drugu posudu u koju ste dodali hladnu vodu, te ostavite da se ohladi. Istu stvar napravite i sa drugom glavicom salate.  Kad se salata ohladila dobro ju ocijedite od vode te ju ostavite sa strane dok radite nadjev za punjenje.


Na malo vrućeg ulja dodajte mljeveno meso, te ga pirjajte sve dok ne pusti vodu. Malo posolite te dodajte jaja. Pazite da jaja ne prepečete jer jaja nam služe kako bismo meso povezali da se ne raspada tokom rezanja gotove i pohane salate, te gotovi nadjev ostavite da se malo ohladi. Zelenu salatu malo "razgrnite"- raširite listove, no pažljivo kako bi svi listovi ostali čitavi. Napunite nadjevom, te zagrnite ostatkom listova ( pokrijte nadjev listovima ), te panirajte na bečki način 2 puta. ( Brašno, jaja, krušne mrvice, jaja, krušne mrvice ). Svaku salatu pohajte na plitkoj i jako zagrijanoj masnoći sa svih strana, stalno okretajući je, pazeći da ne zagori. Pohanu salatu dobro ohladite, te ju pažljivo narežite.
Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.