Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 6. travnja 2012.

Pureće roladice sa zapečenim krumpirom i pohanom cvjetačom

Sastojci za mesnu roladu:

1 kg mljevenog purećeg mesa
5 šnita kruha ( sa korom )
2 jaja
2 srednje glavice crvenog luka
sol, papar, mediteranska mješavina začina
1 dl tople vode
1 vrećica za pečenje  ( kupite najveće koju budete pronašli )
1 dl ulja

Sastojci za zapečeni krumpir :

1 kg očišćenog i oguljenog krumpira, narezanog na ploške
3 kisela vrhnja
2 dl slatkog vrhnja ( vrhnje za kuhanje )
1 vrećica juhe od gljiva
300 g sira trapista
2 jušne žlice svježeg ili sušenog peršinovog lišća
sol
papar


Sastojci za pohanu cvjetaču :

500 g poluskuhane cvjetače
krušne mrvice, jaja, brašno i mljevena slatka paprika po potrebi ( to od oka možete sami procijeniti koja Vam je količina potrebna )

Sastojci za umak:
ostatak masnoće od pečene puretine
2 dl pasirane rajčice
0,2 dl crnog vina ( bilo kojega )
sol, papar, šećer po ukusu
brašno i ulje za zgušnjavanje ( ukoliko volite gušće i ukoliko smatrate da želite i trebate gušći umak )


Postupak:

U mljeveno meso dodajte sve začine. Kruh natopite u vodi.Crveni luk naribajte na sitnom ribežu, te dodajte mesu. Kruh ocijedite od suvišne vode te dodajte mesu, zatim dodajte jaja i malo vode. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite u hladnjaku oko pola sata da odstoji. Krumpir posolite, te ga stavite u tepsiju u kojoj ćete ga peći. Slažite ga kao za musaku. Slatko i kiselo vrhnje dobro razradite, te mu dodajte gotovu juhu od gljiva ( iz vrećice ), dodajte mješavinu mediteranskih začina i peršinovo lišće. Tepsiju malo nauljite i u nju stavite prvi sloj krumpira, zalijte sa smjesom, pa opet krumpir i sve tako dok ne potrošite krumpire i nadjev. Zadnje Vam mora biti umak. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 200C oko 45min da se krumpir upari. Nakon toga skinite foliju, a krumpir vratite natrag u pećnicu da se još malo zapeče. Pred sam kraj dodajte naribani sir trapist.


Od mljevenog mesa napravite roladu, te ju stavite u vrećicu za pečenje i dodajte 1 dl ulja. ( Ulja stavite zato jer je pureće meso općenito suho, a i trebati će Vam kasnije za umak). Pecite oko sat vremena i sve dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kad je pečeno izvadite iz vrećice, te ga narežite.



Poluskuhanu cvjetaču ocijedite i ostavite da malo ohladi. Krušne mrvice pomiješajte sa slatkom mljevenom paprikom. Panirajte ju na bečki način i pržite u dubokoj masnoći sve dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Za umak : Ostatak masnoće od pečenja puretine stavite u šerpu. Dodajte pasiranu rajčicu, začine i ostavite da malo zakuha. Dodajte vino i ostavite da prokuha. Pred sam kraj u drugoj šerpi na malo ulja popržite brašno. To je tzv. "suha zaprška" ne smijete dodati puno ulja, tek toliko da prekrije dno i pržite sve dok brašno ne dobije "braun" boju. Gotovu zapršku dodajte u umak i ostavite da prokuha još 10-tak minuta.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.