Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 19. travnja 2012.

Ragù alla bolognese s povrćem


Bolognese sa dvije vrste umaka od rajčice.Malo drugačiji, improviziraniji Bolonjez u kombinaciji s povrćem i pikantnom šalšom od rajčica jer jednostavno mi je dosadio klasični, a dodatnog povrća nikada na odmet.

Sastojci:

1 kg mljevenog miješanog mesa
2 srednje glavice crvenog luka
3 srednje mrkve
200 g svježeg ili smrznutog ili konzerviranog graška 
150 g konzerviranog graha
500 ml pasirane rajčice
500 g špageta..............................................................

Sastojci za pikantnu šalšu od rajčica :

1 kg svježe rajčice ( ili pelata rajčica )
4 srednje glavice crvenog luka
1 jušna žlica mljevenog kima
5-6 zrna crnog papra
3 dl pasirane rajčice
3-4 lovorova lista
sol, šećer kristal


................................................................
Postupak :


Na malo ulja propirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso, malo ga posolite, te kada pusti vodu, dodajte oko 2 dl vode i ostavite da se meso dobro ispirja.
Pikantna šalša od rajčica :


Možete upotrijebiti i pelate rajčica ukoliko ne želite blanširati rajčice. Dno postolja rajčice zarežite u "X", te ih uronite u kipuću vodu i blanširajte oko 5 minuta. Izvadite ih van i ostavite da se ohlade. Ogulite im kožicu i očistite ih od sjemenki. Crveni luk narežite na rezance, te ga pirjajte na ulju sve dok ne uvene. Dodajte blanširane rajčice koje ste narezali na žlijen ( štapiće ), te pirjajte. Dodaje pasiranu rajčicu, sol i šećer po ukusu, papar u zrnu i mljeveni kim, te ostavite da se umak reducira.Kad se šalša u potpunosti ohladi izvadite lovor list i papra u zrnu.
Vraćamo se na pripremu bolognesa. Na ispirjano meso dodajte mrkvu naribanu na krupno ribežu, te ju pirjajte oko 15- tak minuta. Dodajte pasiranu rajčicu, konzervirani grah i grašak, te ostavite da dobro ukuha.Pikantnu šalšu od rajčica dodajte u Bolognese, pomiješajte, te poslužite uz kuhane špagete i sezonsku salatu.
Umak uvijek možete zgusnuti na klasičan način kako i dosad radite ili ga jednostavno ostaviti da se reducira do željene gustoće.

Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.