Translate

Sarma

by - travnja 25, 2012

Kako bi se reklo : "Koliko kuhara toliko i verzija sarmi"! Mislim da je malo onih koji ne vole jesti sarmu. 
Općenito kada radim faširano meso, nadjev za punjenje sarme i punjenih paprika nemam običaj da stavljam jaja u nadjev jer mi je to malo previše. Ionako su ta navedena jela dosta kalorična, premda možda ćete se i upitati zašto ne jaja kada ona "povezuju", vežu se sa drugim sastojcima. Ne brinite nadjev Vam se neće raspasti, neće curiti. Radije volim uvijek malo više riže dodati, pa tokom kuhanje sarme izgledaju malo veće jer riža nabubri.  Sestričina baka pravi najbolju sarmu koju sam ikad i u životu bolju probao, no naravno ona ne da recept. Znam samo da ona ne stavlja jaja u nadjev, da bira samo najbolje i najukusnije listove kiselog kupusa i da ju kuha na vrlo malo vode. Vrlo bitno da kažem da će puno toga ovisiti i o kiselom kupusu. Ukoliko nemate domaći uvijek možete kupiti one tvorničke, no pazite kada ih kupujete! Pažljivo pogledajte glavice kupusa kakve su : da nisu nagnječene, da su srednje veličine i da se kupus zeleni. Ukoliko vidite da je glavica potpuno bijele boje nemojte ga kupiti jer kupus kao takav neće biti mekan pa i da kuhate sarmu 3 sata. Dakle, gledajte da je kupus što zeleniji i mekaniji i dobiti će ukusne sarme. Tokom pravljenja sarme obavezno odstranite i korijene koji se nalaze na listovimo, no nemojte ih izrezati u potpunosti, već samo nožem zarežite te deblje korijene kako biste sarmu mogli što lakše zarolati, ali i napuniti. Kuhanu sarmu poželjno je skuhati najviše 2 dana ranije kako bi odstojala, kako bi se arome povezala i vidjeti ćete kako će sarma biti ukusnija i bolje. Ista stvar je sa većinom jela, što duže stoje to su bolja.Sastojci :

1 kg kiselog kupusa
+ 300 g kupusa narezanog na rezance ( koje stavljam na dno kako sarma ne bi zagorjela )

Sastojci za nadjev :

1,5 kg miješanog mljevenog mesa
2 veće glavice crvenog luka
250 g riže
1-2 dl tople vode
1 jušne žlica mljevene slatke paprike
sol, crni mljeveni papar
1 dl ulja

Dodatno : suhe kosti, slanina
Ulje i brašno za zapršku ( po potrebi )

Postupak :

Kupusu odvojite liste, odstranite korijenje kako sam naveo u uvodu. Sitno narežite crveni luk te ga pirjajte sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu na luk, te ju pržite sve dok ne počne "škripati", maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Dodajte u mljeveno miješano meso, dodajte začine i vodu te dobro izmiješajte. Na kupus stavljajte nadjev od mljevenog mesa te ju prvo preklopite sa lijeve i desne strane, a zatim rolajte. Na taj način nema teoretske šanse da će nadjev od mesa tokom kuhanja "bježati" van. Pripremite dublju posudu u kojoj ćete kuhati. Na dno stavite kupus narezan na rezance i u sredinu stavite kiselog kupusa te oko njega poslažite gotove sarme, a na sam vrh stavite suhog mesa, slanine i sl.Podlijte sa vrlo malo vode, i posipajte sa pola čajne žlice mljevene paprike.
Kuhajte na laganoj vatri najviše oko 2 sata ili po potrebi.Pred sam kraj napravite zapršku od ulja i brašna, te dodajte u sarmu. Po potrebi dodajte još malo vode i ostavite da kuha. Poslužite uz kuhani krumpir ili kašicu od krumpira.

Bon Appétit

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja