Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 17. travnja 2012.

Sipe punjene sirom i šunkom

Nisam nešto previše razmišljao i dvoumio se što da kupim - sipe ili lignje. Sipe su pale u prvi plan jer su daleko veće od lignji i lakše ih je za napunit, dok većina liganja koje danas možemo kupiti su premalene, teške su za puniti ih, neočišćene su jeftinije no dok ih očistite zapravo ništa ne dobijete od njih, sve je tu zapravo stvar o kalu-rastepu-lomu. ( Pod kalom, rastepom kvarom i lomom se podrazumijevaju gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji neophodnih u poslovanju i pružanju usluga ) . 
Dok su očišćene lignje naravno skuplje i na kraju opet ne dobijete puno liganja.

Sastojci :

1 kg sipe ( neočišćene 1 kg - kasnije će biti manje, ovisno kako ih čistite )
300 sira trapista
300 g šunke za pizzu
krumpir i blitva ( količinski sami odredite koliko će Vam trebati, za koliko osoba radite i sl. )
2 režnja češnja češnja
maslinovo ulje, sol i papar po ukusu
1 limun

Sastojci za tartar umak:

300 g majoneze
150 g kiselih krastavaca
1 mala glavica crvenog luka
1 dl bijelog vina
1 čajna žlica suhog peršinovog lišća
sok od kiselih krastavaca po želji


Postupak:

Sipu očistite na uobičajeni način. ( Na zaboravite izvaditi zub-kljun, utrobu, neki čak i kožu skidaju sa sipe i liganja. Kad odvojite glavu sa krakovima, možete i oči istisnuti kako biste što manje dobili otpada , no dakako ukoliko Vam ih je općenito mrsko za čistiti, najednostavnije kupite očišćene ). Krumpir i blitvu skuhajte na uobičajeni način- jedno i drugo posebno. Tokom kuhanje blitve stavite malo šećera u vodu u kojoj se kuha kako bi boja blitve ostala lijepa i zelena. Pomiješajte jedno i drugo, dodajte usitnjeni češnjak i začine, te dobro izmiješajte. Šunku za pizzu i sir trapist možete pripremiti na dva načina : Oboje možete ili narezati na žlijen ( štapiće ) ili jednostavno ih možete naribati na krupnom ribežu, te time puniti sipe.Krajeve sipa i krakove povežite pomoću drvenih čačkalica, te pecite na plitkoj masnoći povremeno okretajući ih sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju ( pazite da ih ne prepečete jer će biti žilave ).

Za tartar umak : 

U majonezu dodajte sitno naribane kisele krastavce i crveni luk. Dodajte peršinovo lišće, podlijte sa bijelim vinom i sa malo soka od kiselih krastavaca. Ostavite da odstoji barem pola sata kako bi se svi navedeni sastojci što bolje povezali, proželi.Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.