Translate

Slane grickalice s okusom pizze

by - travnja 06, 2012

Kad sam prvi put vidio "Kubeti" na TV-u pomislio sam, oh ne, još jedna tvornička i marketinška izmišljotina! Prvo su se pojavile bruskete "Mareti", pa su onda odlučili da naprave Kubeti koji je zapravo isto stvar, samo što su "Mareti" - bruskete ( od kruha naravno ), a Kubeti - kockice ( također od kruha ). Kubeti su zapravo "Cubeti" ( što bi cube na engleskom značilo kocka ). Nisam ih probao niti planiram jer samo kad se sjetim čega zapravo ima svege unutra, odustao sam. U tvornici kada ih rade, "kruh" koji i zapravo nije kruh već naravno opet tvornička mješavina puna aditiva, konzervansa, umjetnih boja i sladila, imaju mješavinu svih tih "začina" sa kojima pomoću strojeva špricaju svaku kockicu ili brusketu.Bruskete špricaju sa okusima samo s jedne strane, dok kubeti su sa svih četiri strana pošpricani okusima pizze, roštilja, slanine i sl.  Na internetu se već može pronaći dosta recepata i za domaće bruskete, a i za Kubetije. Niti jedan od recepata mi se nije svidio, te Vam donosim jednu moju verziju domaćih kubetija koji će Vaši klinci, ali i odrasli sa guštom grickati.Ove koje sam radio su okus pizze i mljevene slatke paprike i sezama i češnjaka u granulama. Vi dakako možete ih i drugačije raditi sa nekim drugim začinima, a najvažnije je to što će barem znati što ste napravili i što jedete.


Sastojci :

1 kg glatkog brašna
1 p.p
2 dl mlijeka
2 čajne žlice šećera
40 g svježeg kvasca
2,5 dl suncokretovog ulja
2-3 jušne žlice soli
5 punih jušnih žlica ( mješavina začina za pizzu )
2 pune jušne žlice sezama
2 pune jušne žlice mljevene slatke paprike
1 jušna žlica češnjaka u granulama

Postupak:


Mlijeko zagrijte u malom lončiću da bude mlako. Svježi kvasac se ne smije nikada stavljati u vruće mlijeko jer će spržiti "gljivice" koje se nalaze u njemu i neće moći da odradi svoje - da se digne. U mlako mlijeko dodajte šećer i svježi kvasac iskidan na sitne komadiće, te ostavite sa strane da se uzdigne.




 U međuvremenu prosijte brašno sa praškom za pecivo, te mu dodajte sve navedene začine.



Kad se kvasac uzdigao, dodajte ga u brašno, te stavite ulje i dodavajte tople vode po potrebi sve dok ne dobijete glatko i homogeno tijesto.



Umiješano tijesto vratite natrag u dublju zdjelu koju ste prethodno premazali sa malo ulja. Tijesto stavite u tu zdjelu, te i njega premažite sa malo ulja. Ulje se stavlja kako se tijesto tokom procesa dizanja ne bi sasušilo, kako se ne bi napravila korica i kako ne bi popucalo.



Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže.
Kad se tijesto digne pretresite ga na radnu površinu i još jednom premijesite, te ostaviti da se diže još kojih 15-tak minuta.



Tijesto podijelite na manje komade, razvljajate ga i narežite na sitne kocke jednake veličine, te ostavite da se diže još 10 -tak minuta.



Izrezane komadiće tijesta ( kockice ) poslažite u tepsiju za pečenje te ih posipajte sa malo soli. Svaku stranu pecite na 180C oko 10-15 minuta, okretajući ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.


  Moraju biti hruskavi i dobro zapečeni!


Bon Appétit

You May Also Like

4 comments

  1. Super, ovo ću morati da probam !! odličan receptić za grickalice za klince ali i za nas naravno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Probajte Klaudija, oduševiti ćete se okusom! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. izgleda vrlo zamorno za raditi - zar se tijekom pečenja moraju okretati?

      Izbriši
    2. Poštovani/a naravno da ne morate ih okretati stalno, sve ovisi o temperaturi na kojoj ćete ih peći, a isto tako možete ih i miješati tokom pečenja. Niti jednog recepta koji sam ispisao ne morate se slijepo držati, napraviti kako Vi smatrate da će po Vašem mišljenju biti najbolje i najednostavnije jer svi recepti su rađeni po mojem nahođenju i za kako sam smatrao da je najbolje. Isto tako možete ih pržiti u ulju.

      Izbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja