Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 3. travnja 2012.

Štrumfograd

Ovoliko šarenila može se samo vidjeti u animiranim filmovima "Štrumfovi", pa sam s toga i dao takvo ime ovom jelu. No zapravo radi se o mesnim okruglicama omotanim u slaninu, a na samom vrhu su sotirane tikvice sa sirom trapistom. Uz to se nalazi karamelizirani luk, kašica od krumpira sa mljevenom paprikom, te umak od gljiva.Pomalo čudne kombinacije, no savršeno se sve ukomponirali, ovo svakako morate isprobati!



Sastojci potrebni za mljeveno :
začini za mljeveno

+ 1 jušna žlica mješavine začina ( timijan i majčina dušica )

200-300 g slanine ( ovisi koliko dobijete okruglica, toliko ćete trebati i slanine narezane na tanje trake )
300 g sira trapista 

.........................................................................................................


Sastojci za kašicu od krumpira sa mljevenom paprikom :

1 kg očišćenog i oguljenog krumpira
2 jušne žlice mljevene slatke paprike
150 g maslaca ( ja sam stavljao "Rama" - ne znam taj mi bude ukusniji u pireu nego li običan maslac )
- mlijeko i sol po potrebi

.................................................................

Sastojci za umak od gljiva :

500 g šampinjona
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca + 1 l vode
sol, papar i Vegeta po ukusu
brašno i voda ( po potrebi ukoliko želite umak zgusnuti )

..................................................................

Sastojci za karamelizirani luk :

500 g crvenog i ljubičastog luka
sol
ulje po potrebi

..................................................................

Sastojci za sotirane tikvice :

200 g tikvica
ulje i sol po potrebi

...................................................................

Postupak:

Mljeveno meso začinite. ( kliknite na "začini za mljeveno" - tamo će Vam pisati sve što sam stavljao u mljeveno ) i dodajte mješavinu začina timijana sa majčinom dušicom. Meso ostavite u hladnjaku da odstoji oko pola sata, te od njih pravite okruglice koje ćete kasnije omotati sa slaninom i pričvrstiti ih sa drvenim čačkalicama.




Kada ste sve završili ostavite ih u hladnjaku oko 15-tak minuta još, te ih naglo sotirajte na plitkoj masnoći.


Šampinjone narežite na tanke listiće i dodajte na preostalu masnoću od pečenih mljevenih "loptica", te ih pirjajte sve dok ne puste vodu. Dodajte temeljac u kombinaciji sa vodom te sve preostale začine i prokuhajte. Po želji umak možete zgusnuti, ali i ne morate.





Tikvice narežite na debljinu od jednog cm, te ih sotirajte na plitkoj masnoći.
Crveni i ljubičasti luk narežite na rezance, te ih nakon sotiranja tikvica u istoj tavi na malo ulja sotirajte. Luk posolite i "zapecajte" ga sve dok ne počne dobivati zlatno-smeđu boju .


 
Krumpir stavite kuhati, posolite ga, te mu dodajte mljevenu papriku. Ocijedite ga, te mu dodajte maslac, mlijeko i soli po potrebi.



Na svaku pečenu "lopticu" od mljevenog mesa stavite kolutić tikvice, te sir trapist i stavite u pećnicu tek toliko da se sir otopi.






Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.