Translate

Sušene korice, pikantni začini i domaći vanilin šećer

by - travnja 27, 2012


Zašto biste kupovali vanilin šećer kada možete imati svoj vlastiti u kući?! Možete ga proizvesti jako puno, s obzirom da je onaj kupovni obični aromatizirani šećer po mojem mišljenju bezvezan i uopće se ne osjeti u kolačima, a onda ona vrlo bitna stavka je cijena koja mu raste.
Jednostavno kupite šećer kristal i mahune vanilije koje možete ili izrezati na sitnije kockice, ili jednostavno pomoću noža prepoloviti mahunu vanilije i izvaditi njezino "meso",ili ih jednostavno samo ostavite prekrivene šećerom. Takav domaći vanilin šećer ostavite nekoliko dana na suhom i tamnom mjestu, povremeno miješajući u vidjeti ćete koliko ćete dobiti jaču i kvalitetniju aromu šećera. Ja sam na kilogram šećera stavio 3 mahune vanilije. Nekad ih jednostavno samo uronim u šećer, nekada ih nasjeckam, a nekad ubacim samo unutrašnjost mahune u šećer. Ukoliko i ostane komadića vanilije jednostavno ih uklonite i pripremajte kao i onaj obični kupovni vanilin šećer.
Ukoliko volite kuhano vino i kompote ne bacajte ništa od voća što Vam ostane. Pod tim mislim na korice od raznih vrsta voća, te začine koji će oplemeniti svako Vaše jelo, piće i kompote, ali i općenito sve kolače i torte koje radite. Na fotografijama se nalaze sušene korice od jabuke, mandarine, naranče, ali i njihove sjemenke. Dodani su klinčići u komadu, koštice od jabuka i naranči, koštice grožđa i lubenice i cimet u kori. Općenito ništa u kuhinji ne bacam i gledam da sve upotrijebim do maksimuma. Priroda nam pruža mnogo toga i kao takvo trebamo iskoristiti sve. Kombinaciju ovih sušenih korica i začina možete prilagođavati kako želite. Jednostavno korice od svih navednih voćki narežite na trake ili kocke, ostavite ih vani na suncu da se suše, par puta dnevno ih promiješajte kako bi se sa svih strana ravnomjerno osušile. Vrlo bitno je naglasiti to ukoliko želite produžiti ovome rok trajanja je to da ih vrlo dobro osušite, a tek onda skladištite. Ukoliko imalo vlažne ih spremite upljesniviti će se u staklenkama. Sama količina ove prirodne mješavine je dosta jaka i intenzivno jakog i oporog okusa je. Ukoliko imate manje posudice možete posebno odvojiti sušene voćne korice od začina. Kao takve upotrebljavajte kod kuhanog vina, ali pazite da ne stavite puno jer će i vino biti jako, upotrebljavajte kod kuhanja kompota ili jednostavno sve to možete prokuhati i poslužiti će Vam kao preljev kod pečenih biskvita, samo trebate odrediti koje ćete sušeno voće i začine kombinirati.Skladištite u staklenke koje se hermetički zatvaraju, čuvajte ih na suhim i tamnim mjestima.

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja