Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Svinjski lungić sa suhim šljivima

Ako volite slatko-slane-kisele kombinacije onda je ovo recept za Vas!












Sastojci: 

1,5 kg svinjskog lungića
200 g suhih šljiva
3dl vrhnja za kuhanje
2 dl vode
2 dl bijelog vina

.......................................

Sastojci za sočnu rižu:

500 g riže
2 srednje glavice crvenog luka
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca ( u kombinaciji sa vodom )
100 g maslaca
2 jušne žlice parmezana

.......................................

Postupak:

Svinjski lungić-file očistite od žilica, membrana i masnoće. Izdubite im sredinu pomoću "štrajhera" ( oštrača noža ), te napunite sa šljivama. Meso posolite i malo poparite. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Na vrlo plitkoj masnoći sotirajte file sa svih strana sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite ga van i ostavite po strani. Na preostalu masnoću dodajte vrhnje za kuhanje i  vodu, te ostavite da umak prokuha. U umak dodajte svinjski lungić i ostavite ga da se krčka oko 15-20 min, povremeno okretajući meso. Pred sam kraj dodajte bijelo vino i začinite po ukusu. Tko voli gušće umake slobodno može zgusnuti umak.

Postupak za pripremu riže:

Na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu, te ju lagano pržite sve dok ne počne "škripati". Rižu OBAVEZNO podlijevajte sa vrućim temeljcem. ( Obavezno morate to sve lagano pirjajti na laganoj vatri uz stalno miješanje, te podlijevati sa temeljcem u kombinaciji sa vodom. Pred sam kraj dodajte maslac i još jednom dobro promiješajte. Posipajte parmezanom, prekrijte sa suhom kuhinjskom krpom i poklopite kako bi suvišna tekućina upila rižu.





Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.