Translate

Torta "Šarenica mojeg oka"

by - travnja 05, 2012

Recept za ovaj kolač sam pronašao u maminoj jednoj staroj bilježnici u koju si je upisivala svoje recepte, a kasnije sam isti taj kolač pronašao na internetu. Po samom okusu torte podsjeća me na tzv. mix jaffa i lambade kolača jer naranča dominira u ovom kolaču. No naravno ja sam odlučio od ovog kolača zapravo napraviti tortu jer eksperimentiranja mi nikad nije dosta. Nazvao sam ovaj kolač - tortu "Šarenica mojeg oka" jer liči na ljudsko oko.Dimenzija kalupa za torte koje sam koristio su 16x28cm, no Vi ju možete prilagođivati kako Vam odgovara ili ovisno koje kalupe i tepsije imate.Ova torta je bila malo teža od 5 kilograma. Jedino što mi se nije svidjelo, a to je krema od pudinga koja se stavlja zadnja.To Vam kažem zato jer će puding sam od sebe "padati" tokom rezanja, zato njega kada napravite stavite u sredinu, kao fil broj 2. Samo pratite recept i upute.

Sastojci za biskvit:

7 jaja
7 jušnih žlica šećera kristala
7 jušnih žlica glatko brašna
2 jušne žlice kakaa ( za kolače )
1 p.p
3 pune i velike jušne žlice samljevenih oraha

Sastojci za prvi fil: (1.) ( njega kada napravite stavite prvoga na pečeni i ohlađeni biskvit )

400 g petit beurre keksa
200-300 ml soka od svježe ocijeđenih naranča
150 g čokolade za kuhanje
130 g stolnog margarina
60 g štaub šećera

Sastojci za drugi fil: (2.) (njega kada napravite stavite drugog po redu, dakle na prvi fil )

2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera kristala
800 ml mlijeka
130 stolnog margarina
120 g štaub šećera


Sastojci za treći fil: (3.)

400 g mljevenih oraha
4 žlice šećera kristala
3,5 dl mlijeka
130 g stolnog margarina
60 štaub šećer

2 vrećice šlaga ili 500 ml slatkog vrhnja

Postupak:

Brašno prosijte sa praškom za pecivo, dodajte im mljevene orahe i kakao i ostavite sa strane. Cijela jaja i šećer izlupajte u gustu i homogenu smjesu.  Pećnicu uključite na 180 C. U smjesu od jaja i šećera dodajte brašno sa svim ostalim sastojcima i mikserom vrlo lagano umiješajte smjesu. Kalup za tortu premažite maslacem, uljem ili stolnim margarinom, te ju posipajte sa malo brašno, dobro protresite kako bi se brašno uhvatilo za masnoću, a višak brašna otklonite iz kalupa. Stavite peći u pećnicu. Govoto je kad se biskvit počne odvajati od stjenki kalupa ili kada ubodete drvenom čačkalicom i ako na njoj ne ostane ništa od tijesta- biskvita tada je gotov.

Što se filova tiče prvo napravite onaj sa pudingom od vanilije jer mu je potrebno da se hladi.Od 800 ml mlijeka odvojite nekoliko žlica mlijeka da možete ga razraditi sa praškom-pudingom, te mu dodajte 4 žlice šećera kristala.Preostalo mlijeko zakuhajte te mu dodajte razrađeni puding, te skuhajte. Ostavite sa strane da se hladi, no potrebno ga je miješati kako se ne bi na vrhu napravila korica ili jednostavno posudu u kojoj ste kuhali puding prekrijte sa prozirnom folijom. Margarin pjenasto izlupajte sa štaub šećerom, te ga u polu-ohlađeni puding dodajte i dobro promiješajte.
Za prvi fil rukama usitnite petit keks. Naranče ocijedite, te tim sokom zalijte petit keks, dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Čokoladu za kuhanje otopite na pari ili u malom lončiću pazeći da Vam ne zagori ( možete i u čokoladu staviti prvo vrlo malo mlijeka, a zatim čokoladu ). Stolni margarin pjenasto izlupajte te mu dodajte štaub šećer i dobro izmiksajte. Pjenasto izlupani margarin pomiješajte sa petit keksom koji ste prethodno natopili sa sokom od naranča, te mu dodajte otopljenu čokoladu.
Zadnji fil: U posudu stavite mlijeko,dodajte šećer i ostavite da prokuha. Dodajte mljevene orahe i ostavite sa strane da se malo ohladi. U međuvremenu margarin pjenasto izlupajte te ga dodajte u pofurene orahe.Šlag napravite po uputama na vrećici ili ako ne volite taj možete koristit slatko vrhnje za šlag.
Ovim redoslijedom slažete : Biskvit, fil -1, fil - 2, fil - 3, šlag.
Tortu je najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći  kako bi biskvit omekšao i kako bi se filovi što bolje ohladili.


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja