Translate

Zapečene dolme od luka i svježe paprike

by - travnja 11, 2012

Dolme spadaju pod sve vrste punjenog povrća, bilo da su punjene mesnim ili nadjevima od drugog povrća. Izvorne dolme dolaze iz Turske, no vrlo su popularne i u bosanskoj kuhinji. Zahvaljujem se ovim putem svim ženama koje su nesebično podijelile ovaj recept. Recept sam malo doradio, a na kraju je to ispalo ovako :

Sastojci:
Na ovom linku imate recept za mljeveno
1 kg mljevenog mesa - 300 g riže ( mljeveno meso napravite po uputama.Samo što u njih ne ide kruh, već riža) + 2 srednje glavice crvenog luka
3-4 kom svježe paprike
5-7  kom srednjih glavica crvenog luka
300 g riže
1 l pasirane rajčice
2 jušne žlice šećera
2 jušne žlice mljevene slatke paprike
brašno i ulje za zapršku ( nema određenog normativa, radite klasično kako ga već radite )

Sastojci za blanširanje luka:
2 dl alkoholnog octa
3 l vode


Postupak:

Mljeveno meso začinite kako Vam je opisano u linku. Crveni luk očistite, odrežite im "rep" i postolje, te ih stavite blanširati u zakuhanu vodu u koju ste dodali alkoholni ocat i ostavite ih da se blanširaju sve dok ne omekšaju. Luk ocijedite te ga stavite u drugu posudu sa hladnom vodom.Svježe paprike očistite kao za punjenu papriku. Na ulju popržite crveni luk sve dok ne postane staklast, dodajte mu rižu i pržite je sve dok riža ne počne "škripati". Gotovu rižu i luk dodajte smjesi od mljevenog mesa, te ostavite meso da odstoji oko pola sata. Paprike napunite sa mljevenim mesom. Crveni luk izvadite iz vode te skidajte dio po dio kako izgleda na fotografijama. Ukoliko ne budete uspjeli svaku glavicu crvenog odvajati, luk zarežite na jednoj strani te ćete na taj način što lakše moći odvajati listove luka. Luk punite sa mljevenim mesom, te ostavite u hladnjaku još oko 10-tak minuta da se stegne. U loncu zakuhajte vodu, te dodajte dulme ( paprike i crveni luk ), poklopite i ostavite da se kuhaju.


             ( kliknite na ovu sliku ispod na kojoj Vam je prikazano kako zarezati luk - ukoliko niste shvatili u   koraku "postupak" )U posebnoj posudi na malo ulja blago zažutite brašno. Dodajte pasiranu rajčicu, sol i šećer. Ostavite da prokuha. U gotovi sos dodavajte tekućinu u kojoj kuhate dolme. Kuhane dolme poslažite u vatrostalnu posudu te prelijte sa gotovim sosom. Po želji na dolme možete staviti i sira trapista tko voli, ja nisam.


Stavite ih u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok dolme ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Uz to možete poslužiti tjesteninu, kuhani krumpir, kašicu od krumpira i sl.

Bon AppétitYou May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja