Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 11. travnja 2012.

Zapečene dolme od luka i svježe paprike

Dolme spadaju pod sve vrste punjenog povrća, bilo da su punjene mesnim ili nadjevima od drugog povrća. Izvorne dolme dolaze iz Turske, no vrlo su popularne i u bosanskoj kuhinji. Zahvaljujem se ovim putem svim ženama koje su nesebično podijelile ovaj recept. Recept sam malo doradio, a na kraju je to ispalo ovako :

Sastojci:
Na ovom linku imate recept za mljeveno
1 kg mljevenog mesa - 300 g riže ( mljeveno meso napravite po uputama.Samo što u njih ne ide kruh, već riža) + 2 srednje glavice crvenog luka
3-4 kom svježe paprike
5-7  kom srednjih glavica crvenog luka
300 g riže
1 l pasirane rajčice
2 jušne žlice šećera
2 jušne žlice mljevene slatke paprike
brašno i ulje za zapršku ( nema određenog normativa, radite klasično kako ga već radite )

Sastojci za blanširanje luka:
2 dl alkoholnog octa
3 l vode


Postupak:

Mljeveno meso začinite kako Vam je opisano u linku. Crveni luk očistite, odrežite im "rep" i postolje, te ih stavite blanširati u zakuhanu vodu u koju ste dodali alkoholni ocat i ostavite ih da se blanširaju sve dok ne omekšaju. Luk ocijedite te ga stavite u drugu posudu sa hladnom vodom.Svježe paprike očistite kao za punjenu papriku. Na ulju popržite crveni luk sve dok ne postane staklast, dodajte mu rižu i pržite je sve dok riža ne počne "škripati". Gotovu rižu i luk dodajte smjesi od mljevenog mesa, te ostavite meso da odstoji oko pola sata. Paprike napunite sa mljevenim mesom. Crveni luk izvadite iz vode te skidajte dio po dio kako izgleda na fotografijama. Ukoliko ne budete uspjeli svaku glavicu crvenog odvajati, luk zarežite na jednoj strani te ćete na taj način što lakše moći odvajati listove luka. Luk punite sa mljevenim mesom, te ostavite u hladnjaku još oko 10-tak minuta da se stegne. U loncu zakuhajte vodu, te dodajte dulme ( paprike i crveni luk ), poklopite i ostavite da se kuhaju.


             ( kliknite na ovu sliku ispod na kojoj Vam je prikazano kako zarezati luk - ukoliko niste shvatili u   koraku "postupak" )



U posebnoj posudi na malo ulja blago zažutite brašno. Dodajte pasiranu rajčicu, sol i šećer. Ostavite da prokuha. U gotovi sos dodavajte tekućinu u kojoj kuhate dolme. Kuhane dolme poslažite u vatrostalnu posudu te prelijte sa gotovim sosom. Po želji na dolme možete staviti i sira trapista tko voli, ja nisam.


Stavite ih u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok dolme ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Uz to možete poslužiti tjesteninu, kuhani krumpir, kašicu od krumpira i sl.





Bon Appétit



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.