Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 18. travnja 2012.

Zapečene slatke palačinke sa sirom

Većina nas voli palačinke, a pogotovo one slatke sa sirom. Ove zapečene palačinke mogu se kombinirati sa raznim vrstama voća, sa limunovom i narančinom koricom, suhim i koštunjičavim voćem i sl. Najviše posla ide oko same pripreme palačinki, sve drugo je vrlo jednostavno. Kad napravite smjesu za palačinke obavezno ju ostavite preko noći da odstoji. To se radi kako bi se brašno ( gluten ) što bolje povezalo sa tekućim namirnicama    ( jajima, mlijeko, mineralnom vodom i sl. ) Molekule glutena "napune" se tekućinom, te se dobija fina, bolja i ukusnije tekstura. Vrlo bitno je navesti i to kojim redoslijedom se dodavaju određene namirnice tokom pripravljanja smjese za palačinke, to možete pročitati u samom postupku izrade ovih palačinki.

Sastojci :

4 jaja
400 glatkog brašna
4 pune jušne žlice šećera kristala
1 jušna žlica soli
1 čajna žlica praška za pecivo
mineralna voda i mlijeko po potrebi
ulje za pečenje

Postupak:

U duboljoj posudi vrlo malo izmutite mlijeko i jaja. Dodajte šećer i sol i vrlo kratko još jednom izmiksajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mineralnu vodu. Smjesa ne smije biti ni pregusta niti prerijetka.



Gotovu smjesu ostavite preko noći da odstoji u hladnjaku. Od navedene smjese ispecite palačinke dok ne potrošite cijelu smjesu. Slažite ih na tanjur te ih dobro prekrijte prozirnom folijom kako bi se palačinke uparile i kako bi bile što lakše savitljivije ( tokom punjenja i rolanja ).




Sastojci za punjenje palačinki:

500 g svježeg kravljeg sira
2 dl šećera kristala
2 jaja
2 kisela vrhnja
1 ribana narančina korica

Postupak:

Umiješajte sve sastojke i ostavite oko 10 - 15 minuta da odstoji. Po želji ako volite možete staviti i grožđice.


Svaku gotovu palačinku premazujte sa gotovim nadjevom, rolajte i slažite u tepsiju/pleh u kojoj ćete gratinirati palačinke.




Sastojci za preljev palačinki :

3 kisela vrhnja
2 žumanjka ( ukoliko želite da Vam pečena korica bude zlatne boje, a ukoliko imate domaća  dovoljno će biti i jedno jaje, premda će i šećer kristala dodati svoje - karamelizirati će se )
3 jušne žlice šećera
mlijeko po potrebi ( da dobijete lijepu i tekuću teksturu sa kojom ćete moći preliti gotove palačinke )

Postupak :

Sve navedene sastojke pomiješajte i prelijte preko palačinki. Stavite u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju! Poslužite ih još dok su tople!


Uživajte u kalorijama! ;)





Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.