Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 6. svibnja 2012.

Cvjetovi tikvica punjeni shiitake gljivama

Gotovo svake godine zaboravim na tikvice kod moje bake, već uporno kupujem po supermarketima i tržnicama. Prošle godine je bilo totalno suprotno jer sam se sjetio da mi je baka rekla da mora posaditi povrće, a između ostalog i tikvice. Odmah sam se sjetio onih prekrasnih cvjetova tikvica, a i prije par godina na jednom programu sam gledao kulinarsku emisiju u kojoj su pripremili iste te cvjetove samo što je nadjev bio malo drugačiji. Čim je započela sezona tikvica uputio sam se k baki da vidim kako joj napreduje stanje u vrtu i odmah sam joj dao na znanje da mi sačuva cvjetove jer ću napraviti nešto od njih, a tako je nastao i ovaj vrlo jednostavan recept kojega možete jesti kao toplo predjelo ili poslužiti uz nekakve odreske u umaku.Cvjetove možete zaista puniti sa bilo čime.

Sastojci: 

6 - 7 cvjetova tikvice
400 g shiitake gljiva ( možete i šampinjone ili bukovače upotrijebiti ukoliko ne nađete japanske shiitake )
50 g maslaca
1 čajna žlica estragona


................................

Za paniranje ( panir smjesa ) :

2 jaja
3-4 jušne žlice glatkog brašna
2 dl piva
sol
voda ili mlijeko po potrebi


................................

Postupak :

Cvjetovima nemojte ukloniti u potpunosti  petljke,malo ih zarežite, a dio ostavite. Pomoću škara ili noža izrežite tučak. Listove pažljivo operite pod vodom, te ih ostavite sa strane da se ocijede.


Gljive narežite na rezance srednje veličine, te ih stavite pirjati na maslac. Kad puste vodu, lagano ih posolite, te dodajte estragon i ostavite sa strane da se ohlade.
Jaja razmutite sa pivom, te dodajte brašno, sol i vodu. Dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu i da bude gušća od one smjese za palačinke.
Cvjetove tikvice lagano i pažljivo rastvorite te slažite gljive unutra kako je prikazano na fotografiji. Rukama lagano zatvorite cvjetove, panirajte prvo u brašno, a zatim u pivsku smjesu, te pržite u dubokoj masnoći sa obje strane, okretajući sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.Pržite ih vrlo kratko.
Poslužite ih još dok su tople.





Bon Appétit

3 komentara:

  1. Obožavam cvetove tikvica!
    Nažalost kod nas ih uopšte nema, šmrc:(
    Recept zvuči super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Šteta, gos. Nevena. Zar i kad im počne sezona rasta i cvjetanja uopće ih nema? :( Zaista su ukusni, vjerujte mi na riječ. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tko uzgaja tikvice sigurno zna da cvjetove treba zakidati ( uklanjati) i to one muške, neplodne. Upravo muški cvjetovi dolaze na tržnicu. Ja jednostavno propitkujem prodavače tko od njih ima posađene tikvice i zamolim da mi donesu cvjetove na tržnicu :-)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.