Translate

Cvjetovi tikvica punjeni shiitake gljivama

by - svibnja 06, 2012

Gotovo svake godine zaboravim na tikvice kod moje bake, već uporno kupujem po supermarketima i tržnicama. Prošle godine je bilo totalno suprotno jer sam se sjetio da mi je baka rekla da mora posaditi povrće, a između ostalog i tikvice. Odmah sam se sjetio onih prekrasnih cvjetova tikvica, a i prije par godina na jednom programu sam gledao kulinarsku emisiju u kojoj su pripremili iste te cvjetove samo što je nadjev bio malo drugačiji. Čim je započela sezona tikvica uputio sam se k baki da vidim kako joj napreduje stanje u vrtu i odmah sam joj dao na znanje da mi sačuva cvjetove jer ću napraviti nešto od njih, a tako je nastao i ovaj vrlo jednostavan recept kojega možete jesti kao toplo predjelo ili poslužiti uz nekakve odreske u umaku.Cvjetove možete zaista puniti sa bilo čime.

Sastojci: 

6 - 7 cvjetova tikvice
400 g shiitake gljiva ( možete i šampinjone ili bukovače upotrijebiti ukoliko ne nađete japanske shiitake )
50 g maslaca
1 čajna žlica estragona


................................

Za paniranje ( panir smjesa ) :

2 jaja
3-4 jušne žlice glatkog brašna
2 dl piva
sol
voda ili mlijeko po potrebi


................................

Postupak :

Cvjetovima nemojte ukloniti u potpunosti  petljke,malo ih zarežite, a dio ostavite. Pomoću škara ili noža izrežite tučak. Listove pažljivo operite pod vodom, te ih ostavite sa strane da se ocijede.


Gljive narežite na rezance srednje veličine, te ih stavite pirjati na maslac. Kad puste vodu, lagano ih posolite, te dodajte estragon i ostavite sa strane da se ohlade.
Jaja razmutite sa pivom, te dodajte brašno, sol i vodu. Dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu i da bude gušća od one smjese za palačinke.
Cvjetove tikvice lagano i pažljivo rastvorite te slažite gljive unutra kako je prikazano na fotografiji. Rukama lagano zatvorite cvjetove, panirajte prvo u brašno, a zatim u pivsku smjesu, te pržite u dubokoj masnoći sa obje strane, okretajući sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.Pržite ih vrlo kratko.
Poslužite ih još dok su tople.





Bon Appétit

You May Also Like

3 comments

  1. Obožavam cvetove tikvica!
    Nažalost kod nas ih uopšte nema, šmrc:(
    Recept zvuči super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Šteta, gos. Nevena. Zar i kad im počne sezona rasta i cvjetanja uopće ih nema? :( Zaista su ukusni, vjerujte mi na riječ. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tko uzgaja tikvice sigurno zna da cvjetove treba zakidati ( uklanjati) i to one muške, neplodne. Upravo muški cvjetovi dolaze na tržnicu. Ja jednostavno propitkujem prodavače tko od njih ima posađene tikvice i zamolim da mi donesu cvjetove na tržnicu :-)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja