Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Domaći rezanci od špinata s pestom od rikule

Vjerovali Vi meni ili ne ovo domaće tijesto bilo je gotovo za 5 minuta jer taj dan sam radio tisuću poslova i još ka tome mijesio domaće rezance. Kako imam običaj ne bacati ništa iz kuhinje - sve iskoristim do maksimuma tako je u ovu priču i ovaj recept ušao špinat. Vjerojatno se sjećate onog kremastog špinata što sam ga prije mjesec i pol dana napravio. E njega je tada ostalo viška, ohladio sam ga, spakirao u vrećicu za zamrzivač i prekjučer je bio upotrijebljen za ove rezance. Ovo toplo predjelo pogodno je i za vegetarijance, a isto tako možete ga uvesti u jelovnik ukoliko ste na dijeti. 


Sastojci :

500 g glatkog brašna
150 g kukuruznog brašna
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
200 g svježeg ili smrznutog špinata
1/2 jušne žlice soli

.....................................

Dodatni sastojci :
1 jušna žlica domaćeg pesta od rikule
2 jušne žlice parmezana ( ili nekog drugog tvrđeg sira )

.....................................

Postupak :

Brašna prosijte kako biste tijesto "prozračili". Napravite u sredini malu rupu, te u njih dodajte jaja i sol. Pomoću viljuške lagano izmiješajte tijesto, a zatim dodajte svježe skuhani, isjeckani i ocijeđeni ili smrznuti ( već gotov ) špinat. Umijesite tijesto koje ne smije biti niti pretvrdo niti preglatko. Omotajte ga prozirnoj folijom ili prekrijte staklenom zdjelom, te ga ostavite da odstoji najmanje pola sata kako bi se tijesto "odmorilo".


Tijesto još jednom premijesite, te ga podijelite na nekoliko manjih loptica.Dodavajte brašna po potrebi na radnu površinu, oklagiju ( rasukač za sve vrste tijesta ). Svaku lopticu razvaljajte na 1-2 cm, te pomoću noža ili onog "kotačića" režite tijesto u željene oblike. Ja namjerno ne volim da je tjestenina svih istih oblika, a naročito kad pravim domaću jer će tada svi moći vidjeti da je tijesto domaće, a ne kupovno. Gotovu izrezanu tjesteninu ostavite malo da se posuši, a zatim je kuhajte kao i svaku drugu tjesteninu. Ova moja tjestenina se kuhala 5-6 minuta jer je tijesto bilo kao prvo svježe, nije debelo razvaljano, i a mekše je.
Tjesteninu ocijedite, nemojte je nikako ispirati jer ćete sa time "skinuti" onaj fini škrob koji se nalazi na i u njoj. Poslužite još toplo uz pesto od rikule. Pred sam kraj obilato posipajte sa parmezanom ili nekim drugim
tvrđim sirem, te poslužite uz salatu po izboru.







Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.