Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 24. svibnja 2012.

Hrenovke u krumpirovom omotaču s rižotom od povrća

Ne znam jednostavno kako bih ovo jelo nazvao, osim što Vam mogu reći da se radi o tijestu od krumpira ( isto kao i za domaće njoke ) koje je punjeno sa sirom trapistom i hrenovkama, a uz to sam napravio i rižoto od tikvica i mrkve u umaku od vrhnja za kuhanje.Ovo krumpirovo tijesto možete puniti i sa bilo kojom vrstom mesa. Veliki sam pobornik vrhnja za kuhanja, a o tome i zašto sam moći ćete pročitati u jednoj od mojih "oštrih" kolumni. Jednostavno kada više nemam inspiracije koristim vrhnje za kuhanje, a to ste vjerojatno i mogli vidjeti po svim mojim dosadašnjim objavljenim receptima. Vidjeti ćete i sami da ima dosta pipljanja oko ovoga, no na kraju balade svaka uložena minuta u ovo jelo isplatiti će Vam se.





Sastojci za krumpirovo tijesto :

1 kg krumpira ( i to žutog krumpira jer u njemu ima više škroba i nećete morati naknadno dodavati puno brašna )
200 g brašna
2 jaja
1/2 čajne žlice muškatnog oraščića u prahu
1 čajna žlica soli

........................................................................

Sastojci za rižoto od mrkve i tikvica :

500 g riže
3 srednje mrkve
2 srednje tikvice
1 veća glavica crvenog luka
500 ml vrhnja za kuhanje
sol i bijeli papar po ukusu

.........................................................................

Dodatno :

300 g sira trapista
1 pakiranje hrenovki ( oko 500 g )
jaja, oštro brašno i krušne mrvice po potrebiza paniranje

........................................................................

Postupak :

Krumpire dobro operite te ih stavite kuhati. Skuhane krumpire još vruće ogulite, te ih pomoću drobilice ili miksera usitnite. Dodajte muškatni oraščić, jaja i sol, a po potrebi brašno, te umijesite tijesto. Osobno ne volim u potpunosti izmiksati krumpir kad ih pravim za njoke, a to možete vidjeti i po fotografijama tijesta. Hrenovke skuhajte na klasičan način ili u mikrovalnoj, a sir trapist narežite na tanje ploške. Radnu površinu pobrašnite, a tijestoprvo podijelite na dva dijela. Razvaljajte na 1 cm debelo, te kako je prikazano na fotografijama izrežite. Na svaku izrezanu kocku prvo stavite 2 listića sira trapista, a zatim na to kuhane hrenovke koje ste prerezali na pola, a ukoliko želite veće komade možete staviti i hrenovke u cijelosti. Zarolajte, a rubove pritisnite prstima i dobro zatvorite kako sir ne izašao van tokom pohanja.




Odmah ih panirajte na klasični bečki način, u tavi na dubljoj masnoći s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Tikvice i mrkvu dobro operite. Mrkvu ogulite, te oboje narežite na žlijen. Crveni luk narežite na sitne kocke te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu i tikvicu, te pirjajte sve dok oboje ne prestane puštati vodu. Prelijte sa vrhnjem za kuhanje.Rižu blanširajte samo malo u vodi, ocijedite i odmah prebacite u povrće i vrhnje za kuhanje.Posolite i poparite po ukusu i dalje kuhajte sve dok se tekućina u rižotu ne reducira. Rižoto mora biti kremast i sočan.Ukoliko ne volite tikvice možete od mrkve samo napraviti ovaj rižoto.
Oboje poslužite još toplo uz sezonsku salatu po izboru.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.