Translate

Juha stranog svijeta

by - svibnja 25, 2012

Ukoliko volite kombinirati i eksperimentirati sa začinima i ukusima općenito onda je ovo recept za Vas, a ukoliko ne, radije ju nemojte niti raditi. Slanutak, luk,češnjak,šafran, piletina, sušeni ili pečeni limun, piletina i pokoji začin su stvari koje idu u ovu juhu. Sušeni limun koliko znam barem u Osijeku nigdje nisam vidio da ima i da postoji. Možete ga upotrijebiti i ne morate. Svježi limun sam pokušavao 2 tjedna sušiti na suncu, no bezuspješno. On se počeo sušiti ali tamnu boju nikako da dobije. Mislim da je to proces koji bi mogao i koju godinu potrajati, ipak nisam tvornica niti imam aparate i uređaje koje oni imaju, a ista stvar je i sa svježim povrće koje tvornica zamrzava i mi. Usporedba neba i zemlje. Sam postupak ove juhe je dosta jednostavan, no stvar je u tome što se ova juha dosta dugo kuha, zato jer idu veći komadi mesa u nju, tipa : cijeli batkovi, nadbatkovi, pileća prsa, krila ... Pripazite vrlo dobro kad u juhu budete dodavali šafran. On je jake arome ali i boje. Dovoljno je da njega stavite previše i već ste uništili juhu.Ukoliko ne volite slanutak možete staviti bilo koju vrstu korjenastog povrća.

Sastojci :

1 veća glavica crvenog luka
3 manja režnja češnja češnjaka
200 g slanutka
700 g piletine ( prsa, krila, batkovi i nadbatkovi )
1 vrećica šafrana u prahu ( to je oko 0,01 g )
2-3 sušena ili pečena limuna
2 jušne žlice limunovog soka
2,5 l vode
sol, bijeli papar po ukusu..............................................................

Postupak :

Češnjak i crveni luk narežite na sitnije kocke. Ukoliko imate cijelo pile narežite ga na komade, ukoliko radite sa "izrezanim" komadima mesa ostavite kako je. Eventualno pregledajte da po koži nema ostatka perja jer su u gotovo svim mesnicama toliko neuredni  i aljkavi da nisu u stanju niti piliće očistiti kako treba, uvijek bude na njima perja, a mislim kako su nastavili da bi se pilići mogli i sa perjem po novom prodavati.
Na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast, a zatin dodajte češnjak i pirjajte sve češnjak ne uvene.
Podlijte sa prvom litrom vode, a zatim dodajte šafran i ostavite da malo ukuha. 

Nakon toga dodajte piletinu, sušene limune i limunov sok, te začine sol i bijeli mljeveni papar i ostavite tako da se juha kuha najviše 2 sata ili sve dok piletine ne bude skuhana, a po potrebi dodavajte drugu litru vode.Kad piletina bude na pola skuhana izvadite van pečene limune. Pred sam kraj kuhanja dodajte slanutak te nastavite kuhati sve dok se ne skuha.Okus juhe doradite po ukusu. Piletinu izvadite van te narežite ili prstima iskidajte na malo veće komadiće, te ih vratite natrag u juhu. Poslužite dok je još topla.


Bon Appétit


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja