Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 15. svibnja 2012.

Kako skuhati domaću juhu

Mislim da nema ničeg boljeg od one prave domaće juhe, pileće pogotovo, a onda i ukoliko je pile domaće, ne ovi današnji pilići što se mogu kupovati po mesnicama.

Juhe dijelimo na : guste, krem, bistre i kašaste, ali također i na zimske i na ljetne i isto tako na voćna i one slane.
Juhe su hranjive i krepke tekućine koje se dobijaju iskuhvanjem mesa i kostiju, začinskog povrća, povrća i sl.
BISTRE JUHE... : obične bistre juhe,pojačane krepke juhe i specijalno pojačane krepke juhe.
GUSTE JUHE: ragu juhe, krem juhe, kašaste juhe i narodne juhe.
DODACI - PRILOZI JUHAMA : domaća tjestenina - rezanci, krpice, tarana, prženi "grašak", tvornička tjestenina, te specijalni prilozi tipa: fritati ,profiteroli,riža, knedle od grisa i jetrica i sl.


Juhe se kuhaju od svih životinjskih kostiju i komada mesa koji nisu "prikladni" za klasična i standardna jela koja danas pripremamo tipa : rep, noge, vrat, krila ,glava i sl. Kod kuhanja juhe vrlo je bitno naglasiti da se juha mora kuhati na vrlo laganoj temperaturi, dakle voda mora lagano strujati i biti poklopljena i ne smije se miješati jer u suprotnom dobiti ćete tamnu i "nečistu" juhu. Juhe se pripremaju uz dodatak mesa i kostiju te svih vrsta korjenastog povrća, ali i drugog povrća, ovisno što volimo i kako uobičajeno radimo. Ukoliko želite dobiti lijepu i zlatnu boju juhe glavice crvenog luka prerežite na pola, te zajedno sa ljuskom ubacite u juhu. Ostavite tako nekih 15-20 minuta da se kuha, a zatim izvadite van jer ćete u protivnome dobiti dosta tamniju juhu, pogotovo ako pripremate juhu od pilećih kostiju, iznutrica i mesa. Isto tako možete napraviti i sa mrkvom, ogulite je, a očišćenu mrkvu stavite u vodu u kojoj kuhate meso. Ostatke od naribane mrkve pirjajte na malo ulja sve dok kora ne prestane puštati vodu, a zatim dodajte u juhu. Ukoliko juhu presolite nemojte paničariti. Ubacite par očišćenih krumpira jer će oni upiti i pokupiti većinu soli koja se nalazi u juhi, a isto tako možete dodati i vode kako biste razblažili juhu. Tokom same početne pripreme juha uvijek se stavlja prvo hladna voda, a zatim kosti i meso koje se blanšira u toj vodi. Obavezno skidajte pjenu koja se bude pravila na vrhu juhe. Većina nas zna blanširati meso i kosti, te tu vodu baciti, no to je zapravo krivo jer u toj vodi se nalaze svi okusa mesa. Znači bitno je samo skidati pjenu i kad se kosti i meso blanširaju dodavajte korjenasto povrće i sve začine.Bistra juha koja je skuhana valja je ostaviti još barem pola sata da odstoji, a zatim ju procijediti, te u procijeđenu juhu ukuhavati određene priloge i dodatke od tjestenine ili gris noklica u kombinaciji sa sitno sjeckanom pilećom jetricom i sl. Najzastupljeniji začini kod bistrih juha su sol i papar u zrnu.
Vjerojatno ste čuli i za pojačane krepke juhe!? To su također bistre juhe koje se nakon kompletnog završenog procesa kuhanja dodavaju mesne okruglice, još jednom se takva juha zakuha ili drugim riječima ( duplo kuhana juha ).


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.