Translate

Kako skuhati domaću juhu

by - svibnja 15, 2012

Mislim da nema ničeg boljeg od one prave domaće juhe, pileće pogotovo, a onda i ukoliko je pile domaće, ne ovi današnji pilići što se mogu kupovati po mesnicama.

Juhe dijelimo na : guste, krem, bistre i kašaste, ali također i na zimske i na ljetne i isto tako na voćna i one slane.
Juhe su hranjive i krepke tekućine koje se dobijaju iskuhvanjem mesa i kostiju, začinskog povrća, povrća i sl.
BISTRE JUHE... : obične bistre juhe,pojačane krepke juhe i specijalno pojačane krepke juhe.
GUSTE JUHE: ragu juhe, krem juhe, kašaste juhe i narodne juhe.
DODACI - PRILOZI JUHAMA : domaća tjestenina - rezanci, krpice, tarana, prženi "grašak", tvornička tjestenina, te specijalni prilozi tipa: fritati ,profiteroli,riža, knedle od grisa i jetrica i sl.


Juhe se kuhaju od svih životinjskih kostiju i komada mesa koji nisu "prikladni" za klasična i standardna jela koja danas pripremamo tipa : rep, noge, vrat, krila ,glava i sl. Kod kuhanja juhe vrlo je bitno naglasiti da se juha mora kuhati na vrlo laganoj temperaturi, dakle voda mora lagano strujati i biti poklopljena i ne smije se miješati jer u suprotnom dobiti ćete tamnu i "nečistu" juhu. Juhe se pripremaju uz dodatak mesa i kostiju te svih vrsta korjenastog povrća, ali i drugog povrća, ovisno što volimo i kako uobičajeno radimo. Ukoliko želite dobiti lijepu i zlatnu boju juhe glavice crvenog luka prerežite na pola, te zajedno sa ljuskom ubacite u juhu. Ostavite tako nekih 15-20 minuta da se kuha, a zatim izvadite van jer ćete u protivnome dobiti dosta tamniju juhu, pogotovo ako pripremate juhu od pilećih kostiju, iznutrica i mesa. Isto tako možete napraviti i sa mrkvom, ogulite je, a očišćenu mrkvu stavite u vodu u kojoj kuhate meso. Ostatke od naribane mrkve pirjajte na malo ulja sve dok kora ne prestane puštati vodu, a zatim dodajte u juhu. Ukoliko juhu presolite nemojte paničariti. Ubacite par očišćenih krumpira jer će oni upiti i pokupiti većinu soli koja se nalazi u juhi, a isto tako možete dodati i vode kako biste razblažili juhu. Tokom same početne pripreme juha uvijek se stavlja prvo hladna voda, a zatim kosti i meso koje se blanšira u toj vodi. Obavezno skidajte pjenu koja se bude pravila na vrhu juhe. Većina nas zna blanširati meso i kosti, te tu vodu baciti, no to je zapravo krivo jer u toj vodi se nalaze svi okusa mesa. Znači bitno je samo skidati pjenu i kad se kosti i meso blanširaju dodavajte korjenasto povrće i sve začine.Bistra juha koja je skuhana valja je ostaviti još barem pola sata da odstoji, a zatim ju procijediti, te u procijeđenu juhu ukuhavati određene priloge i dodatke od tjestenine ili gris noklica u kombinaciji sa sitno sjeckanom pilećom jetricom i sl. Najzastupljeniji začini kod bistrih juha su sol i papar u zrnu.
Vjerojatno ste čuli i za pojačane krepke juhe!? To su također bistre juhe koje se nakon kompletnog završenog procesa kuhanja dodavaju mesne okruglice, još jednom se takva juha zakuha ili drugim riječima ( duplo kuhana juha ).


You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja