Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 25. svibnja 2012.

Kokice naše svagdašnje

Svi znamo peći kokice, tu jednostavno nema prevelike filozofije. Dan danas nutricionisti i portali koji nemaju veze s vezom po pitanju kulinarstva i gastronomije jednostavno ne mogu odlučiti da li su kokice zdrave ili nisu i to me super živcira, no nisu samo kokice u pitanju već i druge namirnice bilo da su biljnog ili životinjskog podrijetla. Jednostavno dosadni su, vječito nešto izmišljaju i ne mogu se odlučiti. Osobno smatram da je sve zdravo ukoliko se konzumira u normalnim količinama.Moja najveća mana kod kokica je ta da ih jednostavno ne mogu jesti ukoliko nisu dosta posoljene. Ukoliko se odlučite peći ih na maslinovom ulju tada dodajte i suncokretovo jer je maslinovo ulje osjetljivije od svih drugih ulja, lako i brzo zagara, te kvari okus svim jelima. Za kokice sa čokoladom nemam poseban recept osim da čokoladu otopite ili na pari ili na slaboj vatri. U duboku posudu ulijte masnoću ( suncokretovo ili maslinovo ulje) ili maslac, zatim ubacite kokice, lagano ih posolite, poklopite i ostavite 1 minutu da se zrno kukuruza poveže s masnoćom. Kokice neposredno pred pucanje prelijte sa karamelom ( recept za njega već imate na blogu ), te ih nastavite peći na laganoj vatri neprestano miješajući i tresući posudu. Druga varijanta je da kokice ispečete na klasičan način, te ih pečene i dok su još tople prelijete s karamelom i otopljenom čokoladom. Za kokice s maslacem zagrijte maslac i nastavite uobičajenu pripremu kako ste dosad radili.No postoji i malo "kompliciranija varijanti kokica sa čokoladom i karamelom. Kokice koje ispečete složite na masni papir, a zatim ih prelijte sa jednim ili obojem - znači kombinacija karamele i čokolade ili samo jednog, te ih sušite na zraku jedan ili više dana.No, kako god okrenete mislim da nema "zdravih" kokica, kako god i sa bilo čim da ih pripremate.
Ovo su sastojci za karamel kokice i klasične slane na maslacu.I da one kokice iz mikrovalne su nešto najgore što su mogli izmisliti. Em ne ispucaju sve, em se osjete po konzervansu.

Sastojci :

250 g kukuruza za kokice
2 jušne žlice domaćeg karamel preljeva
2 1/2 žlice ulja
soli po ukusu i potrebi

...............................................

Postupak :

Pripremite dublju posudu te u nju usipajte ulje i ostavite ga da se malo zagrije. Dodajte kokice, posolite te ostavite ih da počnu pucketati. Neposredno tokom pucketanja vrlo brzo dodajte karamel umak, smanjite vatru, te ih pecite sve dok ne prestanu puckati. Istresite ih u odgovarajuću posudu, te uživajte. Po želji ih kasnije možete preliti sa dodatnim karamel preljevom ili ih jednostavno pripremiti na drugačiji način kako sam naveo u uvodu.


I druga verzija, slanih na maslacu :

Moj pravi pekač za kokice je davnih dana "umro" jer nisam imao iskustva sa takvima, stavljao sam u taj pekač ulje i sol direktno u kokice i naravno "umro" je.

Ukoliko ih radite u običnim posudama-šerpama koristite i kuhinjsku krpu kako biste što lakše ih mogli miješati i tresti. Čim kokice počnu lagano pucketati dodajte maslac, jer ukoliko maslac budete zagrijavali on će Vam zagorjeti sve dok se kokice ne ispeku. Prvo ih na ulju zagrijte, a zatim slijedite proces koji sam sad naveo.Na kraju cijele balade posuda u kojoj ste pekli kokice mora izgledati kao i na fotografiji, a štednjak isto tako! :D  
     I ovakvog kokičara sam imao dok je u bio u funkciji. :(Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.