Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 31. svibnja 2012.

Kroasane

Ovaj recept sam uzeo iz mamine velike bilježnice u koju je zapisivala sve recepte bilo da su slana ili slatka jela u pitanju. Tražio sam bezbroj recepata, no onda sam se sjetio te njezine bilježnice, ali i krosana koje je ona radila. Nema mi boljeg i ukusnijeg recepta od ovoga. Ja sam jedino malo normativ povećao i napunio ih sa sirom trapistom i šunkaricom. No nažalost davno sam ih radio kada nisam ni razmišljao da ću otvoriti grupu i ovaj blog pa nemam detaljan postupak izrade, a isto tako vjerujem da je većina Vas već dosad imalo priliku pripremati ih i da znate u biti kako se rade.Preradio sam u receptu da ide dvije kocke svježeg kvasca jer prije četiri godine kvasac je bio još nešto, a danas na količinu od jednog kilograma tijesto se ne diže više kako je to prije bilo i kad je kvasac u pitanju i s njime su počeli "mućkati" i valjati nas.


Sastojci za tijesto:

1,5 kg glatkog brašna
2 kocke svježeg kvasca
3 dl jogurta
1/2 jušne žlice šećera kristala ( jedna polovice jušne žlice ide u mlijeko, a drugi dio kasnije )
4 dl toplog/mlakog mlijeka
350 g maslaca ( ili margarina )


................................................

Za punjenje :

300 g šunke za pizzu ( ili neke druge salame, a možete i suhomesnatog također staviti )
200 g sira trapista


................................................

Dodatno :
2 žumanjka, sezam, ulje

................................................

Postupak :

U mali lončić dodajte 2 dl mlijeka, šećer kristal, te lagano zagrijte na slaboj vatri. Mlijeko ne smijete biti vruće. Prstom probajte da dobijete mlako mlijeko. Kvasac iskidajte na manje komadiće. Lončić maknite s vatre i dodajte mu kvasac. Lagano izmiješajte, te ostavite sa strane da kvasac proradi i da se počne dizati.
U dubljoj posudi izmiješajte jaja sa jogurtom, dodajte sol, dodajte drugi ostatak šećera kristala, a zatim kvasac koji se uzdigao. Sve lagano izmiješajte. Brašno prosijte. U smjesu postepeno dodavajte prosijano brašno po potrebi sve dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Zamiješano tijesto izvadite van iz posude, te ga na radnoj površini umijesite. Podijelite tijesto na 8 manjih loptica koju svaku premažite sa malo ulja ( kako se na tijestu ne bi napravila korica ). Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči.
Svaku lopticu razvaljajte u okrugli ili pravokutni oblik.Jednu lopticu razvaljajte zatim dodajte tanji sloj naribanog ili narezanog maslaca, pa opet novu razvaljanu lopticu.




Završite sa zadnji razvaljanim tijestom na koje ne stavljate maslac, već premažite sa tanjim slojem ulja i ostavite opet da se tijesto udvostruči.
Tijesto pomoću oklagije razvaljajte 2 cm prsta debelo, opet na to sve naribajte ostatak maslaca, preklopite nekoliko puta da dobijete kocku i ostavite opet sa strane da se tijesto udvostruči. Tijesto opet razvaljajte ( krug, pravokutnik ), te ga podijelite na veličinu dijelova koje želite ( ovisno koliko velike želite da budu kroasane ). Na svaku izrezanu kroasanu dodajte prvo šunku, zatim sir trapist. Tijesto motajte od vanjskog dijela prema unutrašnjem. Složite na masni papir za pečenje, premažite ih sa razmućenim žumanjkom, posipajte sa sezamom, te ostavite da odstoje još oko 15-20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 25 minuta ili sve dok ne porumene i dobiju zlatnu boju. Poslužite ih dok su još tople.




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.