Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Krpice sa zeljem ( dvije verzije )



Jelo mojeg djetinjstva.Svatko ovo jelo zove drugačije : Tijesto sa kupusom, krpice sa kupusom, krpice sa zeljem...Moja prabaka i baka su ovo jelo pravile na domaćoj svinjskoj masti, no ja je i ovog puta nemam nažalost. Ovo su gotova dva ista recepta. Jedan radim klasično kako se u mojoj obitelj prenosio s koljeno na koljena, a druga verzija je kupus pirjan na crvenom luku, pa sve gratinirano, kako smo radili na jednom od sati kuharstva. Kako ovaj recept spada pod starije tradicionalne recepte tjestenina je u ovom slučaju morala biti domaća, a Vama ukoliko se ne da ili nemate vremena kupite gotovu, premda i sami znate da nikad nećete dobiti onaj okus bilo što da je u pitanju ukoliko nije domaće iliti "home-made".



Sastojci : 

2,5 kg svježeg kupusa ( mladog ili starijeg )
1 mala čajna žlica šećera
ulje po potrebi
sol i crni mljeveni papar po ukusu
2 veće glavice crvenog luka ( za drugu opciju krpica sa kupusom )

Sastojci za domaću tjesteninu "krpice" :

500 g glatkog brašna
100 g zobenog brašna ( nije opcija ukoliko ne želite )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 puna čajna žlica soli
1,5 dl vode


Postupak :


Prije svega zamijesite domaću tjesteninu. Ukoliko imate onaj mali stroj za mljevenje kave onda ćete bez ikakvih problema samljeti i zobene pahuljice ili sa samostojećim blenderom. Nisu ophodne, no većinu tih domaćih stvari radim na stari način kako su ljudi nekoć radili, ali isto tako volim dodati i nešto svoje, a to su ovom slučaju zobene pahuljice.




U dublju posudu prosijte glatko brašno pa dodajte zobeno, u sredini napravite malu rupu , te dodajte jaja i sol. Vode stavite točno koliko je navedene u normativu i nimalo više. Pomoću viljuške lagano umutite sve sastojke, a zatim počnite rad rukama. Tijesto mora biti jako tvrdo.



Tijesto omotajte prozirnom folijom ili prekrijte staklenom posudom kao ja ( kako se tijesto ne bi osušilo i kako se ne bi napravila korica na vrhovima tijesta ), te ostavite da tijesto "odmori" najmanje pola sata.


Kupus naribajte na ribežu ili ukoliko ste vješti narežite ga na tanje rezance. U duboku posudu ulijte ulje, dodajte naribani svježi kupus, te posolite.Sol dodajem tokom pirjanja kupusa kako bi što prije pustio vodu i što prije bio gotov.Pirjajte ga u potpunosti sve dok ne izgubi cijelu vodu, a zatim po potrebi postepeno dodavajte ulje i neprestano miješajte da kupus ne zagori.Većina ljudi ima običaj pirjati kupus sve dok u potpunosti ne uvene, kod mene suprotno. Ja ga baš pirjam sve da se u potpunosti kupus "oslobodi" od viška vode. Ukoliko nije dovoljno pirjan može Vas napirivati. Pred sam kraj dodajem šećer kristal da kupus ne bude gorak.




Tjesteninu još jednom premijesite te ju razvaljajte što tanje možete i pomoću noža izrezujte oblike "krpica". Po želji možete napraviti i veću količinu tjestenine, te ju tada ostaviti da se dobro posuši, a zatim je pohraniti u prikladne posude-zdjelice s poklopcima."Krpice" skuhajte na klasični način, kao i svaku drugu tjesteninu, te ju dobro ocijedite.




                   "Krpice pomiješajte sa kupusom, po želji doradite okus. Dobro je i toplo i hladno.





Što se tiče druge verzije koju smo mi radili na satu kuharstva je ta da prvo pirjate nasjeckani crveni luk na ulju sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte kupus. Sve ostalo radite po ovom receptu. Gotovo jelo prebacite u vatrostalnu posudu, pa u pećnicu na 180 oko 40-tak minuta ili sve dok ne tjestenina i kupus ne dobiju zlatno-smeđu boju.




Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.