Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 17. svibnja 2012.

Kuhana i zapečena sarma od kelja

Zasigurno se sjećate onih dulmi ( crvenog luka punjenog mljevenim mesom ), ista stvar je i sa keljom. Sarmu možete zaista raditi od više vrsta povrća : kiselog kupusa, kelja, raštike, blitve i vinove loze. Mnogi će možda reći da nema boljeg od one sarme sa kiselim kupusom, no zaista se isplati i vrijedi napraviti i ove od kelja.Sve vrste sarmi i dulma općenito volim uvijek prvo pirjati crveni luk i rižu skupa, a zatim je dodati u mljeveno meso jer mi je tako finije, a tako je i radila jedna moja šefica kuhinje.Ovisno kako volite i kako ste naučilim, ja osobno u zadnje vrijeme sarme kuham na plitkoj vodi, tek toliko da ima malo tekućine da nije presuha, ali niti da sarma pliva u vodi. Na taj način ćete i izbjeći sve one silne zaprške i druge zgušnjivače koje ne volite ili volite.



Sastojci :

1 veća glavica svježeg kelja
3 kisela vrhnja
1,5 dl mlijeka

Sastojci za nadjev :

1 kg miješanog mljevenog mesa
300-350 g riže ( možete i manju količinu riže, ja stavim više riže jer ne volim da je sarma "prekrta" )
2 srednje glavice crvenog luka
1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
sol, mljeveni papar po ukusu
1 dl tople vode

Dodatno ( preljev za gratinirane sarme ) : 

2 kisela vrhnja
1 režanja češnja češnjaka
1 jogurt
sol po ukusu


Postupak :

Kelj odvojite na sve listove, a srceta ostavite sa strane. Svaki list kelja operite pod vodom te ga stavite blanširati u kipuću vodu na 3-4 minute, izvadite van i ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu napravite mesni nadjev. Luk narežite na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu, te ju pirjajte sve dok ne počne "škripati". Maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U dublju posudu stavite mljeveno meso, a zatim pirjani luk s rižom, dobro promiješajte te dodajte sve navedene začine i vode. Gotovi nadjev ostavite da odstoji najviše pola sata , a zatim punite listove kelja kako je prikazno na fotografijama.






"Srceta" kelja koja su Vam ostala narežite na tanke rezance, te poslažite na dno posude u kojoj ćete kuhati ovu sarmu, a sarmice zatim na narezani kelj složite u krug. Prelijte sa malo vode, te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko sat i pol vremena. Sarmu nemojte miješajte, već lagano "drmajte" posudu u kojoj se kuha. Po želji možete staviti i suhog mesa Vama po želji. Pred kraj dodajte još malo mljevene paprike.
Odvojite polovicu kuhane sarme, te jedan dio stavite u vatrostalnu posudu ili tepsiju. Dodajte i malo narezanog i kuhanog kelja, te na to složite sarme. Kiselo vrhnje pomiješajte sa mlijekom te dobro razradite da dobijete homogenu smjesu, te time prelijte sarme i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je bilo 200 C- sa uključenom opcijom "donji i gornji grijač", sve dok sarma ne dobije zlatno-žutu boju. Imajte u vidu da će zapečene sarme biti malo suhe, te uz njih napravite dodatni preljev od vrhnja, jogurta i češnjaka. Vrhnje i jogurt dobro promiješajte, dodajte sitno naribani svježi češnjak i posolite po ukusu. Tim umakom poslužite zapečene sarme.



Sarmu koju ste kuhali po želji možete zgusnuti sa prženom zaprškom ili jednostavno je ostaviti kako je. Pred sam kraj posolite tekućinu u kojoj se kuhala sarma i ostavite da još malo zakuha.
Uz ovu sarmu možete zaista poslužiti bilo koji prilog, ja sam stavio klasičnu kašicu od krumpira ( iliti pire krumpir ).




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.