Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 13. svibnja 2012.

"Lemoncello"

Lemoncello je zapravo liker od limuna. Vjerovali Vi meni ili ne ovaj liker sam pripremao više od mjesec dana! Možete ga i kraće pripremati, no vjerujem da će okus biti upola identičan ovome što sam ga radio. Koristio sam domaću pečenu rakiju koju je moj otac radio, jedino što je tvorničko bilo u ovome likeru je sušena limunova korica. U većini recepata za ovaj liker stavlja se 95 %, pa čak i 100 % alkohol koji možete kupiti u svim boljim ljekarnama, no nisam niti pomišljao da ga stavljam u ovaj liker već sve po mogućnosti što je domaće. Kao i kod svih drugih recepata koje sam objavio kod pripreme zimnice obratite pozornost na boce u kojima ćete pripremati liker : da su i čepovi i staklene boce dobro oprane i sterilizirane. Čepove uvijek dobro operem u sapunici za suđe, isperem, te ih stavim prokuhati u kipuću vodu na nekakvih 10-15 minuta. Staklenke isto tako, te ih kasnije stavljam u pećnicu na nekih 20-tak minuta.Liker nakon gotovog procesa od preko 40-tak dana pije se jakooo rashlađen, kao aperitiv ili nakon jela da popravi probavu. 
Napravio sam jako veliku količinu ovog likera i još uvijek ga imam i kako bi se reklo :"živ je i zdrav". Svakako dodajte i sušenu limunovu koricu koja će na kraju cijele ove priče dati fenomenal okus po limunu. Upravo sad sam popio jednu malu čašicu, rakija se uopće ne osjeti, već sami okus limuna. Normativ ovog likera dakako možete podijeliti na pola.Ostati će Vam i dosta limuna u komadu, a njega upotrijebite kao limunadu.Svaki dan i mjesec uložen u ovaj liker će Vam se isplatiti.


Sastojci :

5 l domaće pečene rakije od šljiva ( ili neka druga tipa Lozovača )
20-tak komada limuna
3 kg šećera kristala
4 l vode
1 cijela staklenka sušene limunove korice

................................

Postupak:


Limune dobro operite pod mlazom tople vode pomoću četkice, posolite ih dok su još mokri, te ostavite da odstoje oko pola sata najviše. Opet ponovite postupak pranja, a zatim se bacite na guljenje limunove korice. Pripazite da tokom guljenja izbjegavate bijeli dio limuna jer ukoliko i njega budete dodavali u vodu u kojoj će stajati dati će Vam gorki okus samog likera.Pripremite staklenke u koje ste prethodno usipali domaću pečenu rakiju od šljiva.Ovisno koliko ste staklenki dobili toliko rasporedite limunove korice da u svaku stavite podjednako. Pred sam kraj dodajte i sušenu limunovu koricu, poklopite, te ostavite na suhom, prozračnom i svjetlijem mjestu. Ja sam ih ostavio vani, u hladu oko 40-tak dana, no možete i manje, no ponavljam što duže limunova korica bude odstojala u alkoholu to će Vam sam liker biti ukusniji i kvalitetniji.





Nakon 40-tak dana zakuhajte šerbet od šećera kristala i vode, te ga kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne otopi.Ostavite ga sa strane da se u potpunosti ohladi.Svaku odstojalu staklenku dobro procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu, te pomiješajte sa ohlađenim šerbetom. Vratite natrag u staklenke, dobro ih zatvorite, te ostavite još najmanje 15-20 -tak dana da odstoji.Ovaj normativ po kojemu sam radio za moj ukus je presavršen jer liker nije presladak niti preslab, baš su pogođeni svi sastojci.Ovakav liker od limuna možete upotrijebiti za sva desertna jela bilo da su voćne salate ili kolače koje možete u omjeru pola-pola sa vodom natopiti biskvitna tijesta i sl.

Živjeli Vi meni svi! ;)






1 komentar:

  1. Radila sam slično, ali više volim neutralan alkohol ( ne lozovaču, šljivovicu..) poput votke ili alkohola (70%). Limune imam vlastite, neprskane. Gotov liker držim u zamrzivaču.

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.