Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 25. svibnja 2012.

Njoki bez krumpira

Koliko puta ste htjeli napraviti domaće njoke ali Vam se nije dalo kuhati krumpir jer i sami znate da i oko njih zna biti dosta posla, pogotovo ako ste amater. Ukoliko ste već prije radili tijesto za princes krofne, mislim da ćete onda i ove njoke napraviti bez p'o muke. Kad ste ih umijesili možete ih i "ukrasiti" dati im bolji izgled i to pomoću ribeža ili pomoću onog rezača za kuhana jaja kao što možete vidjeti kako su meni ispali na fotografijama. Isto tako možete napraviti i veću količinu ovih njoka, poslagati ih na tacnu, te staviti u duboki zamrzivač i kad se zaželite samo ih kuhate,no kad ih budete slagali na tacnu-pladanj, obavezno ju posipajte s brašnom i pazite da ih ne slažete jedan blizu drugoga jer će se u protivnom slijepiti.Kao i kod pripreme klasičnog tijesta, rezanaca u ove njoke tokom kuhanja možete dodati i špinat, sok od cikle ili mrkve kako biste ih obojali i kako bi izgledali što dekorativnije. Po ovom normativu sam ih pravio i napravio više ih, a Vi možete slobodno smanjiti normativ ukoliko ne želite ih spremati u duboki zamrzivač. Isto tako skuhajte količinu koju ćete pojesti jer ukoliko skuhate veću količinu i ostane Vam, njoki će stajanjem se osušiti i postati će gnjecavi, bez obzira koliko god da ste ulja stavili na njih.


Sastojci :


1 l vode
1/2 jušna žlice soli
25 jušnih žlica glatkog brašna
1 p.p. ( nije obavezan, ukoliko ga dodate biti će veći )
2 pune jušne žlice svinjske masti ili maslaca
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1/2 čajne žlice muškatnog oraščića u prahu
glatko brašno po potrebi

.....................................


Postupak :

Uzmite veću i dublju šerpu/posudu. Ulijte vodu, a zatim dodajte maslac, sol, te ostavite da prokuha. Ukoliko ćete ih raditi sa praškom za pecivo, onda brašno pomiješajte sa praškom i istresite u vodu koja je prokuhala. Kuhajte i neprestano miješajte u početku na jakoj vatri oko 2 minute. Smanjite vatru, te kuhajte još oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da malo ohladi. U prohlađeno kuhano tijesto dodajte jaja, muškatni oraščić. Istresite na radnu površinu , te umijesite glatko tijesto,a po potrebi dodavajte brašno. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova. Pomoću ruku razradite ih u dužu "špagu" debljine jednog prsta. Režite ih pomoću noža kojega svakog puta prethodno umačite u brašno kako se njoki ne bi zalijepili za nož, te ih dalje pripremajte kako sam napisao u uvodu.





Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.