Translate

Njoki bez krumpira

by - svibnja 25, 2012

Koliko puta ste htjeli napraviti domaće njoke ali Vam se nije dalo kuhati krumpir jer i sami znate da i oko njih zna biti dosta posla, pogotovo ako ste amater. Ukoliko ste već prije radili tijesto za princes krofne, mislim da ćete onda i ove njoke napraviti bez p'o muke. Kad ste ih umijesili možete ih i "ukrasiti" dati im bolji izgled i to pomoću ribeža ili pomoću onog rezača za kuhana jaja kao što možete vidjeti kako su meni ispali na fotografijama. Isto tako možete napraviti i veću količinu ovih njoka, poslagati ih na tacnu, te staviti u duboki zamrzivač i kad se zaželite samo ih kuhate,no kad ih budete slagali na tacnu-pladanj, obavezno ju posipajte s brašnom i pazite da ih ne slažete jedan blizu drugoga jer će se u protivnom slijepiti.Kao i kod pripreme klasičnog tijesta, rezanaca u ove njoke tokom kuhanja možete dodati i špinat, sok od cikle ili mrkve kako biste ih obojali i kako bi izgledali što dekorativnije. Po ovom normativu sam ih pravio i napravio više ih, a Vi možete slobodno smanjiti normativ ukoliko ne želite ih spremati u duboki zamrzivač. Isto tako skuhajte količinu koju ćete pojesti jer ukoliko skuhate veću količinu i ostane Vam, njoki će stajanjem se osušiti i postati će gnjecavi, bez obzira koliko god da ste ulja stavili na njih.


Sastojci :


1 l vode
1/2 jušna žlice soli
25 jušnih žlica glatkog brašna
1 p.p. ( nije obavezan, ukoliko ga dodate biti će veći )
2 pune jušne žlice svinjske masti ili maslaca
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1/2 čajne žlice muškatnog oraščića u prahu
glatko brašno po potrebi

.....................................


Postupak :

Uzmite veću i dublju šerpu/posudu. Ulijte vodu, a zatim dodajte maslac, sol, te ostavite da prokuha. Ukoliko ćete ih raditi sa praškom za pecivo, onda brašno pomiješajte sa praškom i istresite u vodu koja je prokuhala. Kuhajte i neprestano miješajte u početku na jakoj vatri oko 2 minute. Smanjite vatru, te kuhajte još oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da malo ohladi. U prohlađeno kuhano tijesto dodajte jaja, muškatni oraščić. Istresite na radnu površinu , te umijesite glatko tijesto,a po potrebi dodavajte brašno. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova. Pomoću ruku razradite ih u dužu "špagu" debljine jednog prsta. Režite ih pomoću noža kojega svakog puta prethodno umačite u brašno kako se njoki ne bi zalijepili za nož, te ih dalje pripremajte kako sam napisao u uvodu.

You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja