Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 4. svibnja 2012.

Odresci u pivu s tri vrste priloga



Puno puta sam se nećkao hoću li praviti meso u umaku od piva i eto došlo je i ovo jelo na red. Kao prilog sam mislio koristiti kelj pupčar ( prokulicu), no u cijelom Osijeku i bilo kojem trgovačkom lancu nisam našao niti smrznutu, a kamo li svježu, tako da sam kupio mješavinu povrća u kojoj ima i prokulice, svježe paprike, crvenog luka, mahuna... Kad se odlučite napraviti ovaj umak kupite što manje gorko pivo jer će Vam u protivnom i umak biti gorak. Koristio sam Pan ono obično.


Sastojci : 

1 kg svinjetine ( ruža - dio buta )
0,7 dl piva ( što manje gorkog uzmite )
200 g svježeg peršinovog lišća
oštro brašno po potrebi
sol, bijeli mljeveni papar, Vegeta
voda po potrebi

Sastojci za njoke:

1 kg krumpira ( kupite žuti krumpir jer u njemu ima najviše škroba i najbolje odgovara za njoke )
2 jaja
100 g kukuruznog brašna
50 g glatkog brašna
1 čajna žlica mljevenog muškatnog oraščića
pola jušne žlice soli

Dodatni sastojci za treći prilog:

500 g mješavine povrća
100 g maslaca
soli po potrebi


Postupak:

Svinjskim odrescima uklonite suvišnu masnoću, zarežite žilice, te ih potucite sa batom za meso s obje strane. Svaki odrezak uvaljajte u oštro brašno. U posebnoj posudi u kojoj ćete sotirati meso dodajte ulja tek toliko da prekrije dno posude. Na vruće ulje stavljajte odreske i sotirajte ih sa obje strane sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.






Svaki prženi odrezak prebacite na tanjur, a na ostatak masnoće dodajte prvu polovicu piva, te ostavite da ukuha oko 10-tak minuta.


Odreske vratite natrag, te ih ostavite da pirjaju oko 20 minuta.



Peršinovo lišće sitno nasjeckajte. Podlijete sa drugom polovicom piva, te dodajte vodu i sve navedene začine. Pomoću viljuške sa mesa stružite brašno kako bi se umak zgusnuo, te povremeno tresite posudu. Pred sam kraj doradite okus jela i dodajte sitno sjeckano peršinovo lišće.






Krumpire dobro operite i stavite ih u vodu i malo posolite.Za njoke upotrijebite žuti krumpir jer sadržava najviše škroba pa ćete manje dodavati kasnije brašna tokom miješanja tijesta, dok recimo koristite drugu sortu krumpira tražiti će više brašna, njoki će biti vodeni.



Krumpir dobro ocijedite, te još dok je topao ogulite i propasirajte baš kao i za kašicu od krumpira kada radite.Krumpir gulite kako Vam je prikazano na fotografiji : zabodite viljušku u krumpir, a sa nožem skidajte koru.


 Krumpir ne morate u potpunosti izgnječiti, dapače poželjno je i da ostani mali komadići nerazrađenog krumpira. Dodajte brašna, jaja, muškatni oraščić i sol te umijestite glatko tijesto.




Podijelite ga na dva dijela, a zatim u nekoliko "valjaka" koje trebate razvaljati na malo manje komade, te pomoću noža ili "kartica" za kolače izrezujte oblik njoka. Po potrebi dodavajte brašno.


Polovicu njoka sam napravio za pećnicu, a drugu polovicu sam jednostavno skuhao u vodi koja je prokuhala. Za njoke iz pećnice jednostavno narezane njoke poslažite u tepsiju koju ste prekrili sa masnim papirom - papirom za pečenje te ih poslažite. Pecite na 180 C oko 25 min ili sve dok ne dobiju rumenu zlatnu boju. Drugi ostatak njoka stavite kuhati u vodu koja je prokuhala. Kad njoki isplivaju van na površinu, skuhani su. Mješavinu povrća odaberite koju želite , ja sam koristio ovu. Jednostavno povrće pirjajte na vrlo malo vode, posolite, a pred sam kraj dodajte maslac.
Poslužite uz sezonsku salatu.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.