Translate

Parfe torta od borovnica i brusnica

by - svibnja 24, 2012

Neću nikada zaboraviti taj stresni dan na poslu u slastičarnici. Voditelj hotela je tada išao u obilazak kuhinje i naravno k'o za vraga morao je ući u slastičarnu. Znao je da sam kuhar po struci, no nije znao da mijenjam slastičarku koja je tada bila na godišnjem. Ruke mu se tresle kao nikada od nervoze dok sam završavao ovu tortu i naravno nije uspjela kako sam i planirao, no bila je izmišljena što se okusa tiče. No u toj kompletnoj strci i zbrci nisam uspio fotografirati tortu sa presjekom, samo sam je izrezao na šnite u komadu i odmah nosio u salu, u rashladnu vitrinu, no što je tu je.Eh da i dalje se držim one stare recepture kada su pripreme biskvita u pitanju. Ne volim kad ljudi previše filozofiraju ili mudruju s njima, a naročito ne kad sam u stisci sa vremenom. Koliko brašna, toliko šećera i jaja. Ukoliko ne nađete svježu borovnicu, možete i bilo koje drugo voće upotrijebiti, maline, kupine, jagode. Ukoliko se odlučite za smrznute borovnice prethodno ih otopite na sobnoj temperaturi, dobro ih ocijedite od suvišne tekućine, no tu tekućinu nemojte bacati jer će se dio nje dodavati u parfe zbog boje.Po ovoj recepturi i normativu radio sam i sve druge voćne torte.


Sastojci za biskvitno tijesto :

10 jaja ( po mogućnosti domaća )
10 jušnih žlica šećera kristala
10 jušnih žlica glatkog brašna
1 p.p.

....................................................................................................

Sastojci za parfe od borovnice:

250 g borovnice ( ukoliko se radi o svježoj, ukoliko se radi o smrznutoj tada 450 g jer je pola od toga u toj vrećici led )
3 žumanjka
4 jušne žlice šećera
2 dl mlijeka
3 vrećice (30 g) želatine u prahu
7,5 dl slatkog vrhnja
2 vrećice šlag pjene
2,5 dl mlijeka

....................................................................................................

Dodatni sastojci :

150 g brusnice za premazati tortu ( i tekućina od brusnica u kombinaciji sa mlijekom i rumom za poškropiti svaki komad pečenog biskvitnog tijesta )
 500 ml slatkog vrhnja (za obložiti i premazati završenu tortu)

..................................................................................................

Postupak:

Prosijte brašno i prašak za pecivo. Jaja tucite sa šećerom sve dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu. Zatim dodajte prosijano brašno, te lagano umiješajte. Biskvitno tijesto istresite u okrugli rajf-kalup koji ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 25-tak minuta. Prvih 15 minuta ne otvarajte vrata pećnice. Čačkalicom možete provjeriti da li je biskvit pečen tako da čačkalicu lagano zabodete u tijesto i ukoliko ništa ne bude na njoj biskvit je pečen.
Stavite ga hladiti, a kasnije ga podijelite na dva jedna dijela, a u međuvremenu započnite sa pripremom parfea.

Želatinu pripremite po uputama na vrećici i ostavite je u vodi da nabubri.  Žumanjke vrlo malo umutite sa šećerom i mlijekom, a zatim to sve stavite na laganu vatru da se kuha, te kuhajte sve dok se krema ne počne
zgušnjavati, neprestano miješajte kako krema ne bi zagorila. Maknite s vatre, a zatim dodajte želatinu koja je nabubrila. Kremu odložite sa strane i ostavite je da se malo ohladi. Slatko vrhnje istucite za šlag na klasični način, a vrećice šlag pjene ( kupite one koje se prave s mlijekom ) izradite po uputama na vrećici kako piše. Oba tučena slatka vrhnja pažljivo umiješajte u kuhanu kremu, a zatim u njih stavite dobro ocijeđene borovnice ili neko drugo voće po želji i još jednom lagano izmiješajte. Ukoliko Vam se učini da je krema prekisela možete po ukusu dodati štaub šećera. Ponovno uzmite okrugli rajf-kalup u kojemu ste pekli biskvitno tijesto. Prvo složite biskvit i malo ga natopite sa sokom od brusnice. Zatim stavite pola parfe smjese i zadnji dio biskvitnog tijesta. Koru opet natopite sa malo tekućine od brusnica, a zatim dodajte i zadnji dio parfe kreme. Gornji dio torte premažite sa brusnicama, ukrasite sa tučenim slatkim vrhnjem i spremite u hladnjak i ostavite je najbolje preko noći da odstoji.




Fotografije drugih voćnih torti rađene po ovom receptu. Samo dodajte ili oduzmite voće koje volite ili ne volite.




You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja