Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 19. svibnja 2012.

Princeze ( princes kro/afne )

S razlogom se i zovu princeze jer izgledom i vuku na to. Najviše posla oko njih se svodi oko tijesta koje prvo morate kuhati, a zatim pomoću dresir vrećice ih stavljati na pleh, te peći. Kreme sa kojima se pune ima zaista bezbroj, a isto tako možete i voćne princeze napraviti, zaigrajte se s malo mašte i kreirajte sami svoje princeze. Krema prava koje ide u njih je ona profesionalna slastičarska od mlijeka, jaja, šećera i brašna, to je osnovna baza za sve druge kreme, isto kao što je kuharstvu beschamel osnovni umak od kojega nastaju drugi umaci. Kremu radim klasičnu slastičarsku, nema tu prevelike filozofije, a možete ih raditi i na način kad sam pravio umak od vanilije za šnenokle ili dok sam kuhao onu kremu za mousse od limuna s time da tada morate malo povećati normativ brašna. No kako sam ove princeze radio na radnom mjestu u slastičarnici nisam uspio fotografirati sam proces pripreme kuhanog i pečenog tijesta.No ove fotografije su samo predodžbe kako ih napraviti.


Sastojci za tijesto :

6 dl vode
15 dag margarina ( ili maslaca )
200 g brašna ( glatkog )
8 jaja
1 p.p.

............................................

Sastojci za kremu :

1 l mlijeka
6 jušnih žlica šećera kristala
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 vanilin šećer ( ukoliko imate onaj koji ja koristim domaći krema će biti intezivnijeg okusa )
200 g margarina ( ili maslaca )

............................................

Dodatno :

800 ml slatkog vrhnja za šlag
štaub šećer 

............................................

Postupak :

U dublju posudu stavite vodu i ostavite je da zakuha. Zatim dodajte na sitnije kocke narezan margarin /maslac, te ostavite da ukuha. Zatim dodajte prosijano brašno i dobro izmiješajte. Neprestano miješajte sve dok se nadjev ne počne odvajati od stijenka posude u kojoj kuhate. Maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi, ali ne u potpunosti. Dodavajte jaje po jaje, miksajući mikserom. a pred sam kraj dodajte prašak za pecivo. Nadjev stavljajte u dresir vrećicu ili ih pomoću žlice možete vaditi i stavljati na u tepsiju za pečenje koju ste prethodno obložili masnim papirom za pečenje. Pazite uglavnom da dobijete parni broj pečenog tijesta. Pravite male puslice ili oblike po Vašoj želji. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30 minuta ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Pred kraj ugasite pećnicu i ostavite ih da i dalje stoje u njoj dok pripremate kremu.



Za kremu na laganoj vatri zakuhajte mlijeko. Jaja, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiješajte da dobijete gustu i homogenu smjesu, te zakuhajte u mlijeko neprestano miješajući.Kremu stalno miješajte sve dok se ne zgusne, možete i ručno ili pomoću miksera. Kad je kuhana ostavite je sa strane da se malo ohladi, a zatim dodajte sitno narezani maslac i još jednom dobro promiješajte.
Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, te ga pomoću rebrastog noža pažljivo prerežite na pola. Pomoću dresir vrećice stavite kremu na doljni dio tijesta i tako na svaku sve dok ne potrošite cijelu kremu, s time da uzmete u obzir da imate parni broj tijesta i da svaka kapica tijesta odgovara točnoj toj koju ste odrezali. Pred sam kraj umutite slatko vrhnje u šlag, te također pomoću dresir vrećice naštrcajte po kremi. Poklopite sa gornji dijelom pečenog tijesta, posipajte sa štub šećerom i ostavite u hladnjaku najviše preko noći da odstoji kako bi tijesto uvuklo u sebe vlagu od šlaga i kreme.




Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.